Vi överlever inte utan rätt kompetens
Med ny automation ökar behovet av kompetens, och att utbilda befintlig personal är nödvändigt för att rusta sig för framtiden. Det menar Henning Solli, HR-chef på CNH Industrial i Överum, som nu deltar i ESF-projektet Kompetenssäkrad Individ.
CNH Industrial är ett internationellt storföretag som tillverkar traktorer, lastbilar och en mängd jordbruksmaskiner. På fabriken i småländska Överum, som tidigare hette Överums Bruk, tillverkar man lantbruksplogar och har ett hundratal anställda.
Henning Solli är HR-chef och har bara jobbat på CNH i ett par månader när vi talas vid. När han började var ESF-projektet Kompetenssäkrad Individ redan i full gång, och två avdelningar hade redan genomfört valideringar innan han kom in i bilden. Men med erfarenhet från ESF-projekt vid tidigare arbetsplatser ser han mycket positivt på möjligheten att delta i Kompetenssäkrad Individ. Inte minst med tanke på den kommande omställningen som väntas, till en mer automatiserad verksamhet.
– Mycket av det som görs här nu är grundläggande industriproduktion. Men med vår kommande omställning till mer automation uppstår ett behov av kompetenshöjning, säger Henning Solli.
Redan idag finns en del automatiserade celler på CNH, till exempel en hanteringsrobot kopplad till en CNC-maskin, och svetsrobotar som kräver programmering. Men det är bara början på en automatiseringsresa som är på gång. Och att rekrytera utbildad och erfaren personal till Överum är inte helt lätt, menar Henning Solli.
– Det är svårrekryterat i den här regionen, inte minst till en liten ort som Överum. Det finns lite inpendling från Västervik och Linköping, men det är mest på tjänstemannasidan. Till produktionssidan måste vi framförallt utbilda på plats.
Valideringarna visar behoven
De två avdelningar som genomgått valideringar är svetsarna, och de som arbetar med bearbetning och lackering. Sammanlagt rör det sig om 15 personer.
– Valideringarna indikerade på brister på sina håll. Och det är något vi har nytta av att veta, vi kan se att det fattas en del basala kunskaper, säger Henning Solli.
För att höja kompetensen har han i samråd med kompetenscoachen till att börja med tagit in en svetsutbildning som ska passa företaget. Vilka ytterligare utbildningar som kan bli aktuella vet han inte än. Det som behövs nu är en strategisk satsning framåt.
– Jag kommer att börja där vi står nu. Företaget har genomgått så mycket omstruktureringar med ägarbyten. Nu måste vi definiera och skapa funktionsbeskrivningar för olika funktionsinnehavare i företaget, säger Henning Solli.
Framförallt vill han trumma in vikten av att jobba med kompetensfrågan, som en grundläggande del i företagets verksamhet.
– Jag ser inte att bolaget kommer att överleva om vi inte jobbar med kompetensfrågan. Så viktigt är den.
Det räcker inte med brandsläckaren
Med hjälp av ESF-projektet Kompetenssäkrad Individ kan han se att kompetensfrågan får en viss dignitet.
– Man kommer igång mer på något sätt. Det blir en dagordning, en styrning, det sker aktiviteter, det blir gjort. Annars kan produktionsledningen tycka att det är lite bökigt med utbildningar för att folk är borta från jobbet. De ser gärna hindren som är framför näsan istället för att se den långsiktiga nyttan, säger Henning Solli.
Han menar att bristen på strategisk kompetensförsörjning kan göra att svensk industri förlorar sin tätposition – att det redan finns tecken på att man håller på att bli frånseglad.
För att säkra upp för framtiden tror han att det är viktigt att behålla kontakter med skolor och universitet. Att erbjuda praktikplatser. Håller man i det under tid så ger det frukt, menar Henning Solli. Och framförallt gäller det att få in kompetenstänket som en bärande del i verksamheten.
– Det räcker inte att springa runt med brandsläckaren. Man måste tänka strategiskt. Och satsar man på att göra nödvändiga insatser under något år så kommer det att bli bättre.
Hennings 3 tips för ett lyckat projekt
- Ledningsgruppens välsignelse. Det gäller att ha mandat för att genomföra ett projekt, företaget måste ha en vilja att göra det.
- Visa nyttan. Trumma in nyttan av kompetenssäkring hos företagets ledning och anställda. Har de inte förstått det så är det ingen idé. Det krävs motivation för att släppa till tid för att göra det som krävs
- Planering. Det kräver en viss arbetsinsats, en del administration. Men planerar man det så är det inte så knepigt att genomföra. Det mesta kan ordnas med avlösning.