Svensk Industrivalidering

Arbetsgivare

Kompetens ger konkurrenskraft
Du behöver kvalificerade medarbetare. Fler och fler arbetsuppgifter och yrkesroller kräver mer kunskap, färdighet och förmåga än tidigare. Utan rätt och tillräcklig kompetens blir det svårt att upprätthålla den produktivitet och kvalitet som krävs för att som företag vara konkurrenskraftig. Det blir svårt att utveckla nya produkter och att hänga med i utvecklingen av nya produktionsprocesser.

Rätt kompetens
Kvalificerade medarbetare innebär rätt kompetens hos dem som redan är i anställning – och rätt kompetens hos dem som du ska anställa. Detta är den viktigaste anledningen till varför branscherna har samlats kring utvecklingen av baskonceptet. Baskonceptet är en branschgemensam modell för validering av industriell baskompetens. En ny och effektiv start för en strategisk kompetensutveckling i svensk industri.

Börja med branschgemensam validering
Validering av yrkeskompetens handlar om att bedöma och intyga en persons kunskaper och färdigheter kopplat till vilka krav som ställs på kompetens inom ett yrke eller yrkesområde. En medarbetare kan ha utvecklats genom utbildning, många år på jobbet eller på något annat sätt – det spelar ingen roll. Det väsentliga är att synliggöra aktuell kompetens, för att i ett nästa steg ta vara på densamma eller gå vidare med kompetensutveckling som är träffsäker och effektiv.

Innehållet i en branschvalidering består av kompetensområden med krav på kunskap och färdighet som är gemensamma för en hel bransch. Individen mäts och jämförs mot den kompetens som branschen är överens om är kvalificerande och kritisk för en effektiv produktion. Valideringen blir på så sätt användbar och betydelsefull för betydligt fler medarbetare och arbetsgivare än om kompetenskraven till exempel är framtagna för ett specifikt företag eller för företag i en avgränsad region. Du kan till exempel efterfråga den vid nyanställning.

Med baskonceptet får arbetsgivare, medarbetare, arbetsförmedlare och utbildningsanordnare klara besked kring vilken baskompetens som krävs för att kunna arbeta inom industriell produktion. Tillsammans skapar Svensk industrivalidering tydlighet kring var ribban ligger för industrins lägsta nivå på kompetens.

Bygg kompetens över tid
Det finns många anledningar att satsa på kompetensutveckling för företagets medarbetare. Det finns också många skäl till varför det kan vara svårt att komma igång. Med baskonceptet som plattform för validering utvecklar du som företagare dina medarbetare på ett kvalitetssäkert sätt. Valideringen är avgränsad till de områden som branschen har identifierat som väsentlig. Därför blir också efterföljande insatser fokuserade – och ger resultat.

Utifrån validerad kompetens är det mycket enklare att upprätta en långsiktig plan för kompetensutveckling på företaget. Vilken kompetens finns och vilken behöver utvecklas. Med grundläggande kompetens har medarbetaren förutsättningar för en fortsatt yrkesspecifik utveckling. Ett naturligt nästa steg kan vara att gå vidare med validering och certifiering av branschspecifik yrkeskompetens.

Som arbetsgivare bestämmer du när du vill börja och vilket tempo som passar. Ta kontakt med ett testcenter för att komma igång.

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com