Svensk Industrivalidering

ESF-projektet Kompetenssäkrad individ

– för industriföretag som påverkats av coronapandemin

Därför startades projektet Kompetenssäkrad individ 2020-2022

Svensk industrivalidering har, genom TMF – Trä- och Möbelföretagen, tilldelats 17 miljoner ur Europeiska Socialfonden för projektet Kompetenssäkrad individ som ska stödja industriföretag som påverkas av coronapandemins konsekvenser. Målgruppen för projektet är yrkesarbetare i hela industrin som har kompetensutvecklingsbehov för att klara grundläggande eller mer avancerade arbetsuppgifter.

Parter och branschorganisationer inom industrin står bakom projektet som ger upp till 750 medarbetare i upp till 50 företag möjlighet att rusta med rätt kompetens för att vara redo när hjulen börjar snurra igen.

Projektet Kompetenssäkrad individ ger företag en möjlighet att se över sitt framtida kompetensbehov och samtidigt stärka medarbetarnas kompetens. Det är kostnadsfritt att delta i projektet och det som krävs är att företaget avsätter den tid som behövs för planering och genomförande av insatserna.

För vem?

Projektet vänder sig till hela industrin där målgruppen är yrkesarbetare i industrin som har kompetensutvecklingsbehov för att klara grundläggande eller mer avancerade arbetsuppgifter.

I första hand riktar sig projektet till medelstora företag och deras anställda som på ett direkt sätt påverkats av pandemin genom att ha tvingats till neddragningar eller till avtal om korttidsarbete i enlighet med Tillväxtverkets regelverk.

Påverkad av coronapandemin kan bland annat innebära att:

 • ditt företag har varslat eller korttidspermitterat personal
 • ditt företag har behövt anställa personal
 • ditt företag har genomfört organisationsförändringar eller liknande
 • ditt företags ekonomi och försäljning har påverkats.

Primära målgrupper

Permitterade/anställda eller varslade anställda i industriföretag som är medlemmar i någon av de organisationer som ingår i konsortiet Svensk industrivalidering.

Projektet kommer att prioritera grupper med mindre stark ställning på arbetsmarknaden som riskerar uppsägning vid utebliven kompetensutveckling och som kan ha behov av mer diversifierade insatser än som vanligtvis finns möjlighet till för att uppnå kompetensbevis.

De prioriterade grupperna är:

 • kvinnor i industrin
 • medarbetare över 55 år
 • medarbetare med bristande kompetens att kommunicera på svenska.

Industriföretag som påverkats menligt av coronapandemins konsekvenser och som på kort och medellång sikt ges möjlighet att bibehålla och stärka sin konkurrenskraft dels genom medarbetare som får sin kompetens utvecklad och erkänd, dels genom arbetsformer som främjar kontinuerlig kompetensutveckling.

Tre resurseffektiva insatser

Deltagande företag får stöd i tre beprövade, enkla och resurseffektiva insatser som under de senaste två åren använts med stor framgång i drygt 200 industriföretag runt om i Sverige. Med sikte på träffsäker kompetensutveckling och handlingsplan för fortsatt kompetensförsörjning deltar man i följande:
1. Handledning från erfaren kompetenscoach som hjälper till att lägga upp insatserna i ert företag.
2. Branschvalidering som visar vilken kompetens som finns och ger ett detaljerat underlag för träffsäker kompetensutveckling för kompetens som saknas.
3. Kompetensutveckling för att täcka de områden där kompetensen behöver stärkas. Målet är att deltagare ska nå kompetensbevis.

Anmäl ditt företag idag

Är ni ett motiverat och nyfiket företag? Anmäl er! Anmälan är inte bindande och utgör inte en garanti för ett deltagande, men ta chansen.
Länk till anmälan: https://svenskindustrivalidering.se/individ/

Följ ESF-projektet Kompetenssäkrad individ

Följ företagens, leverantörernas och projektets utveckling på denna webbplats och i sociala medier.

Broschyr: Kompetenssäkrad individ

Kontakta oss

Är du nyfiken på Kompetenssäkrad individ och vill veta mer om projektet? Kontakta gärna någon av oss i projektgruppen.

Henrik Smedmark
Projektägare
070-954 06 55
henrik.smedmark@tmf.se

Ingegerd Green
Svensk industrivalidering
070-673 00 08
ingegerd.green@sktc.se


  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com