Dubbla möjligheter för Svetskommissionen
Höga krav på svetsare gör utbildnings- och rekryteringsläget extra utmanande. Möjligheten att yrkesvalidera kompetens är ett viktigt komplement till utbildningen internationell svetsare, IW. Därför är det självklart för branschorganisationen Svetskommissionen att delta i ESF-projektet Kompetenssäkrad industri.
Text Anne Hammarskjöld
Foto Jacob Nordström
– Det är jättebra att industrins parter driver ett gemensamt arbete kring strategisk kompetensutveckling och validering. Gemensamma insatser är helt avgörande för att köra det här stora skeppet i rätt riktning, säger Mathias Lundin, vd på branschorganisationen Svetskommissionen, om deltagandet i ESF-projektet Kompetenssäkrad industri.
– Ur vårt perspektiv skapar branschvalidering värdefulla synergieffekter med IW, internationell svetsare, den vedertagna utbildningsstandard för fogande industrin som vi är huvudman för i Sverige.
Extra stora utmaningar
Industriföretag i hela Sverige jobbar hårt för att rekrytera och utbilda medarbetare, och för fogande industrin är utmaningarna större än för de flesta andra.
– Enligt Tillväxtverkets lista på bristyrken ligger svetsare på topp fem-plats i alla regioner. Det är för få unga som söker gymnasieskolans industritekniska program, och nivån på svetsutbildningar som erbjuds av olika aktörer på marknaden tyvärr väldigt blandad. Samtidigt är det ett tungt beting för de enskilda industriföretagen att på egen hand utbilda svetsare upp till önskvärd nivå.
Stark kombo
Mathias Lundin framhåller ESF-projektet Kompetenssäkrad industri med branschvalidering som ett värdefullt komplement till IW-diplom.
– Vi har tagit fram ett branschspecifikt valideringssystem för svetsare som bygger vidare på branschvalideringen Industriteknik BAS och anknyter till IW. En del av systemet används fullt ut, en del är under revision. En del som är under revision blir klar i höst. Vi har också godkänt ett antal testcenter inom Svensk industrivalidering som också är godkända IW-utbildare.
Med en branschspecifik validering för svetsare får både medarbetare och arbetsgivare en värdefull grund för kompetensutveckling.
– Nu kan personer med lång yrkeserfarenhet men ingen formell utbildning få kompetensbevis som svetsare. För företaget är validering en förutsättning för att se den svetsande personalen behöver utvecklas, och sätta in rätt kompetensutveckling. Det möjliggör också kortare satsningar, till exempel kopplat till svetsarprövning enligt SS-EN ISO 9606-1.
Internationell svetsare
Som huvudman för utbildningsstandarden internationell svetsare, IW, har Svetskommissionen mycket erfarenhet av möjligheter och utmaningar med att standardisera kraven på medarbetares kompetens. IW leder till utbildningsdiplomet internationell kälsvetsare, plåtsvetsare, eller rörsvetsare.
– Vi har gjort piloter på olika gymnasieskolor med riksintag på det industritekniska programmet och de som är godkända IW-skolor får genomgående mycket bra resultat. Utmaningen för oss är att övertyga kommunerna att merkostnaden för att erbjuda den utbildningen, bland annat för att lärarna ska vara IW-specialister och för att det krävs en revision var tredje år, är mycket kostnadseffektivt. Det är inte alla som vill ta den kostnaden trots de goda resultaten.
Öppnar för fler
Nu arbetar Svetskommissionen för att lansera sina valideringsmodeller. Mathias Lundin tvekar inte om att mycket arbete återstår för att säkra Sveriges behov av skickliga svetsare. Samtidigt är förutsättningarna bättre än på länge.
– Idag är svetsyrken inte lika tungt som det kanske var förr. Vi vill attrahera fler grupper än ungdomar till svetsyrket, kanske från grupper som tidigare stått långt från industrin. Med validering öppnas helt nya möjligheter att rekrytera och utbilda enligt industrins stora behov av svetsare, säger Mathias Lundin.