Svensk Industrivalidering

Svetsvalidering2018 – säkerställer svetsteknisk kompetens på fyra nivåer

Svetsvalidering2018 är svetsbranschens system för validering, fortbildning utveckling och intyg av kompetens som krävs för konkurrenskraftig produktion. Systemet omfattar kompetenskrav som branschens företag och intressenter formulerar och kvalitetssäkrar. Systemet har byggts och anpassats från den internationella utbildningsriktlinjen för internationell svetsare, vilket möjliggör IW-diplomering för validanter som utbildats på en av Svetskommissionens godkända skolor.

Svetskommissionen är huvudman för systemet och ensam ägare till samtliga valideringsmodeller och annan immateriell tillgång som hör till systemet. Svetskommissionen agerar i Sverige som ANB (Authorised Nominated Body) och ansvarar för att internationellt framtagna riktlinjer för svetsutbildning följs genom att kvalitetsgranska utbildare som verkar inom systemet. Som huvudman ansvarar Svetskommissionen för att kompetenskrav, kompetensbeskrivningar och valideringens genomförande motsvarar både internationella riktlinjer samt branschens krav på validitet, reliabilitet, resurseffektivitet och förankring. För att garantera hög legitimitet finns ett brett nätverk av industriföretag som deltar aktivt som referensföretag och är kravställare på systemets innehåll och utformning.

Arbetet med att fortlöpande säkerställa kvalitet, driva och vidareutveckla svetsningens utbildningar genomförs av Svetskommissionen i Sverige. Tillsammans med ämnesexperter och ett särskilt utsett granskningsråd från referensföretagen kommer det att genomföras fortlöpande uppdateringar och kontroll av systemets relevans, pålitlighet och effektivitet.

Utbildnings- och valideringsmodellerna revideras vart tredje år. Då genomförs en total översyn över samtliga kompetensområden, kompetensbeskrivningar, frågor och uppgifter i valideringsverktyget osv. I samband med detta krävs förnyad ackreditering av testcenter och uppgradering av behörighet för testledare eftersom förändringarna i systemet kan vara omfattande.

Svets VIT (SeQF Nivå 3)
Svets VIT visar på generella svetskunskaper i linje med gymnasieskolans kurs Svets grund med kännedom om de vanligaste svetsmetoderna MMA, MIG/MAG, TIG och Gas. Valideringen består av 8-10 teoretiska moduler som innefattar grundläggande begrepp och kunskaper inom svetsområdet samt enklare praktiska moment under handledning. Vitt certifikat ligger på en nivå innan kunskaper för IW-diplom på kälnivå uppnåtts.

Svets GRÖN (SeQF nivå 4)
Svets GRÖN säkerställer grundläggande kompetens för att kunna arbeta självständigt med gott omdöme samt att använda maskiner, verktyg och utrustning på ett säkert sätt under produktion enligt gällande kvalitets- och produktionskrav.

Nivån på teoretiska kunskaper ligger i linje med IW-utbildning och dess teoriblock A. Praktiska moment innefattar svetsarprövning på nivå i IW-käl i en eller flera metoder.

Validanten har möjlighet att erhålla IW-diplom på kälnivå om utbildning skett på IW-godkänd skola. För inriktning plåt eller rör förekommer dessutom praktiska övningar mot respektive inriktning.

Svets BLÅ (SeQF nivå 4)
Svets Blå säkerställer grundförståelsen för beredning och bearbetning och en yrkeskompetens för att självständigt kunna planera beredningsarbetet samt göra relevanta val och beräkningar för en fungerande svetsprocess.

Nivån på teoretiska kunskaper ligger i linje med IW-utbildning, teoriblock A + B. Praktiska moment innefattar svetsarprövning på nivå IW-käl, IW-plåt samt för inriktning rör även IW-rör. Svets Blå visar på en högre förståelse och en teoretisk fördjupning från Svets Grön.

Validanten har möjlighet att erhålla IW-diplom på kälnivå och plåtnivå om utbildning skett på IW-godkänd skola.

Svets SVART (SeQF nivå 5)
Svets Svart säkerställer förståelse för beredning och bearbetning och en yrkeskompetens på en avancerad nivå för att självständigt kunna planera beredningsarbetet samt göra relevanta val och beräkningar för en fungerande svetsprocess.

Nivån på teoretiska kunskaper ligger i linje med IW-utbildning, teoriblock A + B + C. Praktiska moment innefattar svetsarprövning på nivå IW-käl, IW-plåt samt IW-rör i en eller flera metoder. Svets Svart visar på en högre förståelse och en teoretisk fördjupning från Svets Blå.

Validanten har möjlighet att erhålla IW-diplom på kälnivå, plåtnivå samt rörnivå om utbildning skett på IW-godkänd skola.

För mer information svets.se

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com