Ett steg i taget för Trapparvid
Skynda långsamt är framgångsreceptet för snickerifabriken Trapparvid som behövde ett omtag på gamla rutiner och synsätt. Med ESF-projektet Kompetenssäkrad industri har organisationens lärt sig prioritera utveckling och förändring på sina egna villkor.
Text: Anne Hammarskjöld
– Självklart är ökad lönsamhet nyckelordet för vårt deltagande i Kompetenssäkrad industri. Vi är inte riktigt klara ännu med projektet men ser redan stora effekter. Bland annat har vi fått bättre struktur i vår produktion med prioriteringslistor för arbetet, och avcheckningslistor för produktionsdetaljer. Det betyder bättre arbetsmiljö och bättre lönsamhet, för det är värden som hänger nära ihop över tid, säger Martin Wennerholm, ansvarig för teknik och konstruktion på snickerifabriken Trapparvid i Vedum, en mil syd om Vara i Västergötland.
Tid för omtag
Med cirka 15 anställda har Trapparvid, eller Arvidssons Snickeri AB, tillverkat specialbeställda trappor sedan 1942. Efter tre generationer i samma familj fick företaget för fem år sedan nya ägare och tiden var mogen för ett omtag.
Trapparvid behövde bland annat inventera sin kompetens och utveckla en övergripande strategi för hur företaget ska fungera och organiseras. Företaget har deltagit i ESF-projektet Kompetenssäkrad industri, KSI, sedan vårvintern 2019. Lite drygt ett halvår senare syns tydliga resultat.
– Vi har mycket drivande och engagerade ägare och vi var alla överens om att det fanns en del att göra för att bryta en del mönster av ”så har vi alltid gjort”. Kompetenssäkrad industri ger oss möjligheter att se över vilken kompetens som saknas och hur den kan kompletteras.
– Det finns ett stort ett stort intresse bland medarbetarna för projektet, och även om alla inte var med på tåget från början så har engagemanget ökat i takt med de goda resultaten.
Inspiration att ta hem
Martin Wennerholm är ansvarig för arbetet med KSI på Trapparvid och tar med sig olika kollegor till de regelbundna nätverksträffarna.
– Det är väldigt givande att träffa andra företag i samma storlek och med liknande perspektiv och utmaningar. Det är många intressanta samtalsämnen och träffarna fungerar som coachning i grupp. Det skapar nya tankesätt och inspiration att ta med hem. Jag skulle gärna träffa alla fler gånger.
In i kalendern
Trapparvid har inte börjat med branschvalidering av sina medarbetare ännu, men lägger grunden för det fortsatta arbetet med kompetenssäkring.
– Mycket av det vi jobbar med nu är personalrelaterat. Vi ska bland annat sätta upp en kompetensmatris för alla medarbetare och skriva en personalhandbok. Det är ett stort åtagande men projektet har lärt mig hur viktigt det är att verkligen avsätta tid för de här frågorna och idag är det något jag prioriterar och skriver in i kalendern.
Martin Wennerholm återkommer till betydelsen av att låta saker och ting ta tid.
– När man jobbar med KSI vill man göra allt på en gång och tiden räcker inte för det. Nyckeln för oss har varit att rangordna insatserna och planera in den tiden. Utveckling är lite som att tillverka trappor. Ta en nivå i taget och vila en stund på varje nivå. Spring inte upp. Det är viktigt att acklimatisera sig till förändring, avslutar Martin Wennerholm.
Martin Wennerholms bästa tips inför KSI
- Ta tillvara på möjligheterna och avsätt tid och engagemang, till exempel för nätverksträffarna.
- Rangordna det som behövs göras och ta en sak i taget.
- Förankra KSI-arbetet med ledningen.
- När hemläxan från varje nätverksmöte är klar; stäm av resultaten med ledningssystemet.