Susanne vet var hon står
CNC-operatören Susanne Bengtzon upplever stora fördelar med Interals deltagande i ESF-projektet Kompetenssäkrad industri. Arbetsmiljön har blivit ännu bättre och med branschvalideringen Automation BAS kommer en trygghet hon tycker alla bör unna sig.
Text: Anne Hammarskjöld Foto Interal
– Det är viktigt för alla att få papper på sin kompetens. Kunskap man jobbar med varje dag finns ju där och blir bättre och bättre, men att det då och då kan vara bra att få koll på områden som man kanske behöver repetera eller komplettera. I mitt fall matte, säger Susanne Bengtzon, CNC-operatör på Interal och en av medarbetarna som validerat sin yrkeskompetens inom ramen för ESF-projektet Kompetenssäkrad industri.
Efter gymnasiet valde Susanne Bengtzon först att jobba inom vård och omsorg. En arbetsmarknadsutbildning via Arbetsförmedlingen ändrade den planen.
– Nu är det snart 16 år sedan jag utbildade mig till CNC-operatör och började arbeta i industrin. Från början var det nyfikenhet och lite av en slump som gjorde att jag gick utbildningen men ju mer jag lärde mig, desto mer kände jag att det här var min grej.
Komma hem
För ungefär fyra år sedan valde Susanne Bengtzon att ta en paus och återigen jobba inom vården. Sommaren 2018 sökte Interal CNC-operatör och det var en möjlighet som låg rätt i tiden. Företaget som erbjuder förädling av aluminium har en stark utveckling med produktion i Habo, två mil nordväst om Jönköping, och i Kina. I Habo blev Susanne en i gänget av 35 medarbetare och fick snabbt ett kvitto på att hon valt rätt.
– Jag var egentligen inte trött på industrin när jag tog min paus. Jag har hela tiden trivts som CNC-operatör men kände att det var dags för något annat. När chansen dök upp på Interal visste jag att jag ville tillbaka till industrin, och det var som att komma hem igen.
Bra diskussioner
Susanne Bengtzon upplever tydliga förändringar på Interal som ett resultat av Kompetenssäkrad industri.
– Vi har bland annat börjat träffas i teamgrupper på varje avdelning där vi kan diskutera olika frågor och alla får tillfälle att säga vad vi tycker och tänker. Det skapar större delaktighet och är bra för vårt pågående kvalitetsarbete.
Grönt certifikat
Företag som deltar i Kompetenssäkrad industri har möjlighet att branschvalidera upp till åtta medarbetare. Med företagsledningens inbjudan kom en möjlighet som Susanne Bengtzon uppskattar. Idag har hon fått grönt certifikat och är validerad enligt bland annat Automation BAS.
– Möjligheten att validera sina yrkeskunskaper är viktig för alla, vare sig man är ganska ny i sitt yrke eller har jobbat i många år. Vi har alla olika bakgrund och erfarenheter, och det är bra att kunna bevisa sin kompetens. Både där man är nu och om man tänker sig att söka nytt jobb framöver så vet arbetsgivaren vad du kan. Jag tycker alla som får chansen att validera sina kunskaper ska ta den, avslutar Susanne Bengtzon.