Sibab finslipar på framtiden
När en hel bransch förändras blir det ännu svårare att hitta medarbetare med rätt kompetens. För Sibab Interior har ESF-projektet Kompetenssäkrad industri lagt grunden till att rekrytera rätt idag och i framtiden.
Text Anne Hammarskjöld
– Vi har haft en tuff tid med sviktande orderingång som tvingat oss säga upp medarbetare. Det är en smärtsam process men nu när det vänder igen har vi en helt annan och mycket viktig kompetensmedvetenhet, som till stor del är ett resultat av vårt arbete med Kompetenssäkrad industri, säger Tove Sventoft, operativ ledare och marknadsansvarig på Sibab Interior.
Med prestigekunder som Scandic och Nordic Choice Hotel har Sibab i västgötska Blikstorp sedan 1984 tillverkat inredningar till offentliga miljöer som hotell, butiker, och restauranger. Företaget har ungefär 19 medarbetare och står som många andra inom träindustrin inför stora utmaningar när det gäller kompetens och konkurrenskraft.
– Vi som företag och hela branschen står inför ett generationsskifte, där duktiga snickare går i pension och det finns en begränsad tillväxt av yngre förmågor som kan ersätta dem. En annan utmaning är att sättet att producera delvis förändras.
– Tillverkningen av inredning blir mer och mer styrd och i bakgrunden finns mer administration. Till exempel nya typer av kundkrav och önskemål, samt framtida lagar och regler om livscykelanalys, miljödokumentation, och ursprung, för att bara nämna några. Det är en marknadsförändring som kräver en annan typ av kompetens än den vi haft tidigare.
Mycket gjort på kort tid
I början av 2019 kom Sibab med i ESF-projektet Kompetenssäkrad industri, KSI. Av olika anledningar försenades företagets KSI-arbete och mycket fick göras på relativt kort tid. Ändå ser Tove Sventoft att varje insats har haft ett tydligt värde.
– Vi har till exempel arbetat med kompetensmatriser, samarbetsövningar, och vi har diskuterat kompetens på ett nytt och mer medvetet sätt. För min egen del har samtalen med kompetenscoachen varit väldigt värdefulla. I vanliga fall är det alldeles för sällan som man tar sig tid att prata om vad man vill åstadkomma och hur vi kan komma dit.
Starten för internutbildning
Som en del av sin kompetensinventering har Sibab arbetat med validering av medarbetarnas kompetens. Deltagarna undrade lite över relevansen i vissa frågor, men resultaten har ändå fått betydelse.
– Branschvalideringen har öppnat ögonen på oss, och bland annat resulterat i att vi idag jobbar med internutbildning i ritningsläsning. Kunskapen finns ju här, det gäller bara att ta vara på den ett strukturerat sätt. Ju bättre koll vi har på medarbetarnas kompetens, desto bättre insatser och möjligheter att jobba proaktivt. Så slipper vi till exempel agera och rekrytera i ett krisläge.
Bättre tider
Idag är Sibab Interior på väg ur den tuffa tiden med nedskärningar och kan blicka framåt igen. Om ett år kommer mycket se annorlunda ut, även om bristen på utbildningsstruktur är en bestående utmaning för träindustrin.
– Då är vi ytterligare några anställda. Förutom nya medarbetare med träkompetens i produktionen, har vi kanske förstärkt med ny kunskap inom miljöadministration på tjänstemannanivå. Kompetenssäkrad industri har lärt oss att vara noggranna i vår rekrytering och inte enbart gå på magkänslan utan verkligen jobba medvetet för att hitta den kompetens som vi behöver.
Tove Sventoft ser också en allt ljusare framtid för den svenska träindustrin.
– Marknaden blir allt bättre och jag tycker mig uppleva att fler företag fokuserar sin framtida tillverkning i Sverige i stället för att bedriva den utomlands. Det beror nog bland annat på att Sverige kommit så långt inom hållbarhet, även om det fortfarande finns en del att lära, avslutar hon.
Tove Sventofts bästa tips inför KSI
- Ha en klar bild av vilka frågor om rekrytering och kompetensutveckling som ni vill jobba med.
- Var medveten om att alla deltagare har ett eget ansvar för att jobba aktivt och ta vara på möjligheterna med KSI.