Plastex stärker kompetenstrappan
För Plastex i Skellefteå är medarbetarnas utveckling alltid ett prioriterat område. Med deltagandet i ESF-projektet Kompetenssäkrad industri ser företaget nya möjligheter att säkra kompetensen på alla nivåer och har verktygen för att lyckas. Det här är den andra artikeln om Plastex KSI-resa.
Text Anne Hammarskjöld
– Vi har korttidspermitterat och vissa dagar som personalen inte arbetar ägnar vi åt utbildning. När produktionen står still kan vi utnyttja maskinerna och testa lite på ett annat sätt. Möjligheterna till kompetensutveckling och förbättringsarbete är ändå en uppsida med den här tiden och företagen som jobbar smartast nu vinner i längden, säger David Burén, vd på Plastex i Skellefteå, som under vintern och våren deltagit i ESF-projektet Kompetenssäkrad industri, KSI.
Plastex är specialiserade på profiler i plast för olika branscher och kunder i såväl Sverige som övriga Europa. Närmare tre månader in i coronapandemin kan David Burén konstatera att företaget med 30 anställda gjort det bästa man kan av en situation utan facit och utan känd bortre tidsgräns.
– Q1 var det bästa vi haft, till och med bättre än samma period förra året som annars var den bästa vi haft på 40 år. Men nu ser vi en markant minskad orderingång, och har precis gått över till tredagarsvecka för att bli så uthålliga som möjligt. Det är jättebesvärligt att gasa och bromsa samtidigt, men när blixten slår ner från klar himmel är det bättre att vidta åtgärder så tidigt som möjligt.
Fokus på kompetensmatriser
Redan innan deltagandet i KSI har Plastex lagt mycket tid och energi på kompetensmatriser, och under projektet har det arbetet förfinats ytterligare.
– För oss har nog arbetet med kompetensmatriser varit den största behållningen med KSI. Nu har vi gjort dem ännu mer detaljerade på individ- och gruppnivå, och diskuterar möjligheterna att sätta mätvärden på produktionspersonalens sammanlagda kompetens. Dessa värden skulle vara kopplade till vår lönetrappa med fyra steg.
– Med mätvärden på kompetens kan vi säkra en jämn fördelning längs lönetrappan, och lägga upp utbildningsplaner så att vi om ett eller två år har ett önskat antal medarbetare på respektive steg. På så sätt jobbar vi för att hela tiden förbättra vår kvalitet, våra ledtider, och minska spillet. Nästa steg för oss är att börja jobba med kompetensmatriser på tjänstemannasidan.
Lär av varandra
Sedan i höstas har Plastex också schemalagda utbildningar där medarbetarna bland annat lär sig underhållsarbete och materialkunskap av varandra.
– Alla här ska känna att deras kompetens är viktig och en tillgång värd att spridas. Människor lär sig och utvecklas genom att dela med sig, och det märks på trivseln när fler kan vara med och driva utvecklingen.
Tveksamma till validering
Företagen som deltar i Kompetenssäkrad Industri har möjlighet att validera kompetensen hos en grupp medarbetare. Plastex valde att avvakta.
– Validering orsakade en viss debatt hos oss. Först tyckte vi det var för många delar som vi inte hade någon nytta av, som engelska och matte. Men nu har vi bestämt oss för att göra valideringen, bland annat för att se vilka delar vi har nytta av och med målet att över tid utveckla en egen modell.
David Burén ser ljust på framtiden och möjligheterna som Kompetenssäkrad industri bidragit med.
– Nu fortsätter vi jobba med kompetensmatriser och validering kopplat till vår utbildningsplan. Vi vet att vi har gjort mycket, men har också upptäckt att vi kan bli ännu bättre. Målet med att driva företag är att se människor utvecklas och det har vi ännu bättre förutsättningar för nu. Det är jätteroligt, säger David Burén.
David Buréns tips inför KSI
- Nätverksmötena har varit väldigt givande, och något jag rekommenderar alla att lägga tid och engagemang på. Planen här är att fortsätta träffas när pandemin är över.
- Kompetensmatriser är ett fantastiskt verktyg som kan förfinas över tid. Till exempel för att förbereda generationsskiften, eller för att inte missa den kompetens som redan finns på företaget och innebär att man inte behöver nyanställa.
- Inget företag har alla svar. När möjligheten erbjuds – delta i ESF-projekt kring kompetensutveckling.