Norma Precision utbildar för framtiden
När många företag har kämpat under pandemin har Norma Precision nästan fördubblat antalet anställda. Den anrika fabriken i Värmland behövde snabbt öka personalstyrkan – och utbilda sin personal. Där kom ESF-projektet Kompetenssäkrad individ in som en rejäl stöttning.
Åsa Barck är HR Business Partner på Norma Precision, och den som har ansvar för kompetensförsörjning och rekrytering inom företagets produktionsdel. När hon fick höra talas om ESF-projektet Kompetenssäkrad individ nappade hon direkt. Att jobba strategiskt med kompetenssäkring ser hon som oerhört viktigt, och eftersom projektet är särskilt inriktat på företag med anställda som är kvinnor, 50+ eller har ett annat modersmål än svenska, passade Norma Precision in i kriterierna.
Här, på ammunitionsfabriken i värmländska Åmotsfors, har andelen kvinnor alltid varit hög.
– Den första som anställdes på Norma 1902 var en kvinna. Sedan har det fortsatt med många kvinnor genom åren.
Idag är könsfördelningen i produktionen jämnt fördelad, även i ledarpositioner.
Fick fördubbla arbetsstyrkan
De senaste två åren har företagets produktion ökat markant och rekryteringen har lösts på olika sätt. Förutom nyanställda från bland annat industriprogrammet på Teknikcollege, rekryterades även flera nya medarbetare från vården och hotell- och restaurangbranschen – som fick då läras upp på plats. Med tanke på hur mycket varierande kompetens som ryms inom företaget tyckte Åsa Barck att valideringarna som ingår i projektet kom till stor nytta.
– Det är perfekt för att se var de ligger kompetensmässigt och var vi behöver sätta in utbildning. En del kommer direkt från skolan, andra via ett konsultföretag och ytterligare en del har kanske gått industriprogrammet eller el- och automationsprogrammet. Vissa har industrivana från andra industrier och ytterligare andra har med sig kunskaper från helt andra branscher.
Valideringarna bra för alla
När vi talas vid har företaget genomfört nästan 40 valideringar och har ytterligare några på gång. En handfull fick fullt godkänt på allt direkt och kunde därmed få bevis på sina kunskaper. Men inom några särskilda kundskapsområden fanns behov av förstärkning, och där ska utbildning sättas in.
– De vi valde ut att validera gör vi sedan en omvalidering på i höst för att se att de tagit till sig kunskapen, och kan få utbildningsbeviset, säger Åsa Barck, och fortsätter:
– Det blir dels ett kvitto för oss på Norma, och dels för dem själva. Det heter ju Kompetenssäkrad individ, och det här beviset gör ju att de kan hävda sig på marknaden fortsatt. Det känns väldigt bra för oss.
Resultaten av valideringen stämde väl överens med vad företaget redan hade trott om vilka områden som behöver förstärkas.
– Så det var bra att få de tankarna bekräftade. Men vi fick också många bra resultat i valideringarna, det är jättekul!
Strategin för framtiden
Tillsammans med kompetenscoachen Thomas Gustafsson på Montico har Åsa Barck nu lagt upp strategierna som ska leda dem framåt i kompetensarbetet.
– Det har varit ett bollande fram och tillbaka. Vi har sagt att vi vill göra på något sätt och undrat om det funkar. Är det här en möjlig väg? Då har Thomas funderat och pratat med sina tekniker, och kommit fram till en lösning tillsammans med oss. Det har varit väldigt bra dialoger, inget som är fyrkantigt och stelt.
Nu ser hon det som oerhört viktigt att jobba vidare internt.
– Vi vill få de yngre förmågorna att välja teknikyrken, men det är lika viktigt att se till att kompetensen växer hos den personal vi har i huset, säger Åsa Barck.
Hon menar att den som länge jobbat på ett visst sätt kan känna ett visst motstånd mot den förändring som digitalisering och automatisering för med sig.
– Så det gäller att få dem att våga ta steget, vi behöver motivera fler att utbilda sig för framtiden.