I huvudet på en kompetenscoach
Nils Svensson är född in i industrin och förändringsprocesser är den röda tråden i hans imponerande yrkesliv. Nu omsätter han sitt engagemang i uppdraget som kompetenscoach i ESF-projektet Kompetenssäkrad industri.
Text Anne Hammarskjöld
– Mitt mål är att varje företag som jag coachar inom ramen för Kompetenssäkrad industri ska göra utvecklingsprocessen till sin egen. De ska hitta ett eget sätt att arbeta med strategisk kompetensförsörjning som passar deras unika erfarenheter och behov, säger Nils Svensson, Protek Företagsutveckling, och kompetenscoach inom ramen för ESF-projektet Kompetenssäkrad industri, KSI.
Alla företag som deltar i Kompetenssäkrad industri har ett nära samarbete med en lokal kompetenscoach. Ezze, Gnosjö Automatsvarvning, Finmekanik i Småland, Landeryds mekaniska, och Åvalls Metallindustri har alla gjort sin KSI-resa med Nils Svensson som kompetenscoach.
Han talar med värme om hur engagerat företagen arbetat under året i projektet, och om sin egen utmaning i balansgången mellan att inspirera och att låta företagen ta ansvar för sin egen utveckling.
– Som coach kan jag inte komma utifrån och peka med hela handen. Nyckeln är att bygga förtroende och inledningsvis satsar jag mycket tid och engagemang på att skapa ett bra samarbetsklimat, både på det enskilda företaget och i företagsnätverket som är en viktig del av projektet.
Rätt man på rätt plats
Nils Svensson har sitt intresse för industrins utmaningar och förändringsprocesser med sig från barnsben. Han är född i en företagarfamilj inom träindustrin. När familjen på 1970-talet sålde företaget arbetade Nils vidare som produktionschef, med ansvar för att bygga processer för en snabbt växande verksamhet.
– Det var under en expansiv tid för den svenska industrin, och spännande att fortsätta utveckla företaget med nya ägare, nya möjligheter och en mycket hög ambitionsnivå.
Med drygt 10 års erfarenhet från tillverkningsindustrin arbetade han sedan som forskningsingenjör med inriktning på produktionsprocesser på Trätek i Jönköping, Institutet för träteknisk forskning. Under de senaste drygt 15 åren har han arbetat med olika branschorganisationer.
Bland dem Träcentrum i Nässjö, Skärteknikcentrum Sverige, och med projekt som Produktionslyftet, Den första ingenjören, och Strategisk kompetensförsörjning genom validering.
Förändring som röd tråd
Idag driver han sin egen konsultverksamhet inom företagsutveckling och fortsätter sitt samarbete med Skärteknikcentrum Sverige, som projektleder Kompetenssäkrad industri. Nu har han arbetat i drygt 1,5 år som kompetenscoach och trivs i den operativa rollen.
– Den röda tråden i mitt yrkesliv är produktionsprocessen ur ett förändringsperspektiv. Jag har passerat pensionsåldern men tycker det är väldigt roligt att fortsätta jobba med metodutveckling och engagerade organisationer.
Styrkan i växelverkan
ESF-projektet Kompetenssäkrad industri ägs av arbetsmarknadens parter inom industrin. Kompetensanalys, validering, och ett företagsnätverk för deltagarna är några viktiga byggstenar för vad som ska bli ett formaliserat arbetssätt med framtiden för sig.
I rollen som coach arbetar Nils Svensson med ett processorienterat synsätt enligt KSI-modellen, och enligt ISO 9001-standarden som ledningssystem.
– Varje företag ska hitta sina mål för det här förändringsarbetet. De ska inventera, prioritera, och fokusera på någon eller några utmaningar. Allt varken kan eller bör göras på en gång. Det handlar om att utveckla och anamma en process för kompetensförsörjning som håller över tid och omfattar hela organisationen. På så sätt skapas också kontinuitet.
– Styrkan i KSI är växelverkan mellan förändringsarbetet i de enskilda företagen och utbytet i företagsnätverket. Resultatet kan enkelt integreras i företagens ledningssystem, som ISO 9001.
Balanserar två roller
Nils Svensson betonar att varje företag gör sin unika KSI-resa. Arbetet börjar med en behovsanalys som fokuserar på kompetensförsörjningsbehoven och tar ungefär en arbetsdag.
– I den inledande fasen har kompetenscoachen en lärarroll. Nu förklarar jag metodupplägget med betoning på att Kompetenssäkrad industri är en generell metod som anpassas till varje företags behov av strategiskt kompetensförsörjning. Alla företag har kommit olika långt när vi möts och den nivån bestämmer sedan nivån för mitt agerande som coach.
Ärliga samtal utvecklar
De lokala företagsnätverken betyder väldigt mycket för KSI-deltagarnas engagemang, uthållighet, och utveckling. KSI-metodiken anger fokusområdet för respektive träff men det är deltagarnas egna utmaningar kring rekrytering och kompetensförsörjning som bestämmer innehållet.
– Företagen får regelbundet berättar om sina lösningar och erfarenheter, även jobbiga sådana. Det här ärliga utbytet bygger ett stort förtroende i gruppen och ju fler träffar desto mer kreativ blir dialogen. Efter en tid brukar det bli svårt för mig att få in min dagordning och det tycker jag är en bra utveckling, säger Nils Svensson och skrattar.
– Min företagsgrupp har haft väldigt olika utmaningar och utgångspunkter. Alla har hittat sin roll och alla har utvecklats. Det har helt enkelt varit fantastiskt roligt. Så fort coronapandemin är över planerar de att fortsätta träffas fast projektet är klart för deras del.
Hur jobbar ett företag vidare med sin kompetensförsörjning efter Kompetenssäkrad industri?
– Det är viktigt att ha en plan för att lyfta dessa frågor. Bestäm regelbundna mötesträffar på lednings- och operativ nivå. Det gäller också att ha förankringspunkter i organisationen, till exempel att koppla den dagliga styrningen till resursen kompetens. Här gäller det också att ha tänkt igenom hur den informationen hanteras så att ledningen verkligen är med på tåget och får veta vilken kompetens som saknas.
– Till syvende och sist är kompetensförsörjningen en strategisk fråga. Det krävs en vd med en plan och som efterfrågar resultat. Det är vägen framåt för alla förändringsprocesser, avlutar Nils Svensson.