Egen lärare lyfter Gnosjö Automatsvarvning
Det finns många vägar till innovation och kompetensutveckling också i kristider. För Gnosjö Automatsvarvning har engagemanget i ESF-projektet Kompetenssäkrad industri gett ovanliga resultat och möjligheter. Som en nyanställd utbildningsansvarig och målet att bli testcenter.
Text Anne Hammarskjöld
– Visst är det oroliga tider, men nu finns också tid för att satsa framåt. Jag hoppas att alla industrier som har koll på sina finanser väljer att inte korttidspermittera sina anställda. Hos oss sätter vi in alla klutar och jobbar vidare med utbildning av våra medarbetare, säger Linda Fransson, vd på Gnosjö Automatsvarning, som deltagit i ESF-projektet Kompetenssäkrad industri.
Sedan 1974 är familjeföretaget Gnosjö Automatsvarvning specialister inom skärande bearbetning och svarvning av komplexa detaljer i stora serier. Med kunder inom bland annat fordons- och verkstadsindustrin, industrireglage, och fästelement går en stor del av produktionen på export till Europa, USA, Mexiko och Kina.
Växtvärk på vägen
Det är brinnande coronopandemi och på bara några veckor har vardagen förändrats drastiskt för många människor och företag. Men på Gnosjö Automatsvarvning håller man blicken fäst mot framtiden, och jobbar vidare med ett utvecklings- och förändringsarbete som började för snart två år sedan.
– Vi har alltid haft låg personalomsättning, men under de senaste åtta åren har vi vuxit från ungefär 35 medarbetare till dagens 66. Det har orsakat en del växtvärk och för två år sedan insåg vi att det behövdes en bred satsning på vår framtid. Utan den investeringen hade vi riskerat att förlora medarbetare.
Innovationsrace för alla
Förändringsarbetet började med att alla medarbetare under 15 minuter fick berätta vad de tyckte kunde utvecklas och bli bättre, men också om allt de var nöjda med. Det var samtal i små grupper under ledning av ett konsultföretag som lyssnade på allas tankar och idéer.
Önskemålen resulterade i sju projektområden för att skapa konkret förändring. Förändringsarbetet kallas innovationsracet.
– Innovationsracet är uppdelat i grupper som bland annat jobbar med kompetensutveckling, trivsel, lönemodell, och organisation. Arbetet i grupperna är schemalagt och alla medarbetare är välkomna att delta i en grupp.
Ny era
Några månader senare kom frågan om att delta i ESF-projektet Kompetenssäkrad industri, KSI.
– Först tänkte jag att det kanske kunde bli kaka på kaka med vårt innovationsrace. Men arbetet med Kompetenssäkrad industri har gett oss möjligheten att stämma av att det vi har gjort är rätt, och att de strukturer vi jobbar med verkligen leder till kompetensutveckling för våra anställda.
Möjligheterna att branschvalidera medarbetare inom ramen för KSI blev början på en ny era för kompetensutvecklingen på Gnosjö Automatsvarvning.
– Vi hade diskuterat hur vi skulle vidareutbilda våra medarbetare och var länge inne på tanken att köpa in utbildning. Men med resultaten av valideringen och en tydlig bild av behoven började vi fundera på om det fanns en bättre lösning. Vi kom fram till att en anställd yrkeslärare skulle erbjuda en rad mervärden, som att finnas närmare vår verksamhet och våra medarbetare.
Hur och varför
Sedan några månader finns utbildningssamordnaren och yrkesläraren Elvira Zahirovic på plats. Rekryteringen öppnar helt nya möjligheter inom kompetensutveckling och validering.
– Rekryteringen är en investering i utveckling. Idag utbildar vi 18 medarbetare fyra timmar i veckan. Bland deltagarna finns såväl erfarna trotjänare, nyare medarbetare med godkänd SFI, som vår lagerpersonal. Alla bra personer som vill utvecklas.
Utbildningen är utformad för att alla ska förstå både varför och hur olika moment genomförs. Deltagarna får testa och träna och på så sätt öka sin förståelse steg för steg, till exempel för det Linda Fransson kallar ”hands on mätteknik”. Företaget har också planer på ett viktigt nästa steg.
– Målet är att vi ska bli ett testcenter och själva kunna göra bas- och branschvalideringar av våra anställda.
Aldrig nöjd
Det är en märklig tid för Sverige och världen och Linda Fransson är ödmjuk inför utmaningarna.
– Vi försöker se tiden an, vi bygger lager, och vi utbildar. Så resonerar vi idag. En bra arbetsgivare får aldrig vara nöjd eller slå sig till ro. Vi måste våga satsa.
Gnosjö Automatsvarvning har integrerat arbetet med kompetensutveckling i sina ledningssystem. Som underleverantör till bilindustrin är företaget bland annat certifierat enligt kvalitetsledningssystemet IATF 16949 som ställer mycket höga krav på rutiner för kompetensförsörjning.
Linda Franssons bästa tips inför KSI
- Ta vara på företagsnätverket som erbjuder massor av erfarenhet. Här gäller det att komma över sin rädsla för konkurrens och visa sig öppen och sårbar. Vågar en så vågar alla och det ärliga erfarenhetsutbytet både stärker och lyfter.
- Kompetenscoachen är en viktig resurs men det är ni som ska göra jobbet.