Piskan blev morot för Finmekanik i Småland
Finmekanik i Småland hade svårt att hinna hitta svaren på sina egna frågor om kompetensutveckling och rekrytering. Med ESF-projektet Kompetenssäkrad industri kom den saknade strukturen och de goda samtalen med andra företag har öppnat för nya affärsmöjligheter.
Text Anne Hammarskjöld
– CNC-operatörer är en bristkompetens överallt och inte minst i vår del av världen, som inte har en stark tradition av metallbearbetning. Vårt fokus ligger på att behålla och utveckla våra 14 medarbetare, samtidigt som vi behöver vara flexibla mot våra kunder. Det innebär bland annat att våra medarbetare har ett större ansvar för att mäta och sätta upp processen än hos företag med större produktionsavdelningar, säger Peter Stenlund, platschef med ansvar för produktion och personal på Finmekanik i Småland som sedan i februari 2019 deltar i ESF-projektet Kompetenssäkrad industri, KSI.
I drygt 60 år har Finmekanik i Småland varit specialiserade på automatsvarvning och mekanisk bearbetning av svarvade produkter. Företaget har sedan starten legat i Rörvik, knappt tre mil syd om Sävsjö.
Hjälp på vägen
Lite drygt ett halvår senare har Finmekanik i Småland kommit långt i sitt arbete med Kompetenssäkrad industri och Peter Stenlund ser stora fördelar med arbetssättet.
– Vi är bra på planer men kan vara sämre på att sätta dem i verket, bland annat för att det normalt är svårt att få tiden att räcka. Projektet är lite av en piska på ryggen, där kompetenscoachen och nätverksträffarna knuffar på och hjälper oss att jobba med några av våra viktigaste frågor.
Kompletterar med utbildning
Målet för Finmekanik i Smålands deltagande i Kompetenssäkrad industri är att jobba mer strukturerat med kompetensutveckling. Idag är en stor del av medarbetarna validerade enligt Industriteknik BAS och planen är klar för det fortsatta arbetet med kompetensutveckling.
– Just nu är vi i ett läge där vi kommer att genomföra validering av nyanställda. Vi kommer också gå vidare med utbildning inom några delar av basvalideringen, där vi såg ett behov inom vissa delmoment. För några av våra anställda kommer vi att genomföra den branschspecifika valideringen CNC Teknik.
Företaget har också gått vidare med ett tidigare beslut och anställt en produktionschef med erfarenhet av utbildning på arbetsplatsen.
Ord blir handling
Peter Stenlund uppskattar hur kompetenscoachens erfarenhet från andra företag bidrar till nya perspektiv. Men den allra största aha-upplevelsen är kanske ändå nätverksträffarna med de andra företagen i Värnamo-Gnosjö som deltar i Kompetenssäkrad industri. De flesta är verksamma med legotillverkning inom metallindustrin.
– Vi är tillräckligt olika, till exempel när det gäller material och maskinparker, för att vara kollegor och inte konkurrenter. Det blir väldigt bra diskussioner om frågor som vi själva kämpat med internt, till exempel rekrytering. Öppenheten i gruppen är mycket större än jag vågade tro i förväg och träffarna är väldigt inspirerande.
– Ett resultat av alla goda samtal med de andra företagen är vår pilotstudie om daglig styrning som en grupp av våra medarbetare driver. Det har vi inte provat förut och idén föddes tack vare ett samtal under en nätverksträff.
För Finmekanik i Småland har träffarna öppnat för lite oväntade möjligheter till utveckling.
– Vi har fått så bra kontakt med ett av de andra företagen att vi både gjort studiebesök, jobbar med kompetensväxling mellan våra tekniker och diskuterar nya affärsmöjligheter. Båda företagen arbetar med legotillverkning av svarvade produkter men har olika maskinpark, och vid behov kan vi fungera som underleverantörer till varandra, avslutar Peter Stenlund.
Peter Stenlunds bästa tips inför KSI
- Formulera era egna förhoppningar på projektets genomförande och resultat.
- Det kan vara svårt men försök inventera era fokusområden i förväg.
- Förankra med styrelsen vilka tankar och frågor som bör diskuteras inom ramen för projektet.
- Dela arbetet med ledning och medarbetare. Det ökar engagemanget och får tiden att räcka bättre.
- Håll inte korten för nära bröstet under nätverksträffarna. Ju större ärlighet, desto bättre samtal.