Utveckling med extra allt på Ezze
I en trakt där företagen skriker efter arbetskraft gäller det att tänka utanför lådan kring rekrytering och kompetensutveckling. Med sitt deltagande i ESF-projektet Kompetenssäkrad industri har Ezze i Gnosjö fått ännu fler verktyg för att erbjuda sina medarbetare livslångt lärande.
Text Anne Hammarskjöld
– Vi har precis nyanställt och är jätteglada för det, men det är med blandade känslor för samtidigt ”stjäl” vi arbetskraft från ett annat företag. Befolkningen här i bygden räcker inte för arbetsgivarnas behov. För att säkra tillväxten är det väldigt viktigt för oss som företag och som ort att hitta nya infallsvinklar på rekrytering och kompetensutveckling, säger Björn Carlström, produktionschef på Ezze, om bakgrunden till engagemanget i ESF-projektet Kompetenssäkrad industri, KSI.
Han är övertygad om att det behövs breda initiativ för att motverka bristen på arbetskraft över tid.
– Hela branschen har ett gemensamt ansvar för att visa ungdomar att industrin erbjuder framtidsyrken. Vi behöver också arbeta mer proaktivt för att kommunerna ska erbjuda gymnasiala industriutbildningar, som ju kostar mer per plats än de teoretiska utbildningarna. Industrin behöver hitta vägar för att hjälpa skolorna med den utmaningen, kanske med ett ekonomiskt stöd.
Rätt person A och O
Ezze är ett bra exempel på den klassiska Gnosjöandan, där företaget också legat sedan starten 1946. Idag är Ezze marknadsledande inom sammankoppling av VVS-system och komponenter, med såväl 2 300 standardetaljer i sortimentet, som egen legotillverkning.
En förklaring till att företaget växt som det gjort trots bristen på arbetskraft är en lång historia av att själv utbilda sin personal.
– Vi letar i första hand efter rätt personer, det är A och O, och sedan kommer vi långt med utbildning. Vi har till exempel ganska nyligen anställt en nysvensk kille som vi är jättenöjda med, och stärker upp hans utveckling med svenskundervisning.
Oväntat stor effekt
I februari för ett år sedan drog Ezze igång sitt arbete med Kompetenssäkrad industri. Björn Carlström minns att han hade höga förväntningar inför den första nätverksträffen med andra lokala företag.
– Projektet har hjälpt oss att hitta möjligheter att generellt stärka företagets kompetens- och rekryteringsbehov. Mina höga förväntningar har överträffats med råge, allt vi gjort med KSI har haft oväntat stor effekt.
– I vår grupp brottas alla med samma problematik. Diskussionerna och möjligheterna att dela erfarenheter betyder så mycket att vi kommer fortsätta träffas även när KSI-arbetet är avslutat.
Ezze valde att sätta ihop en arbetsgrupp på företaget som tillsammans driver det ganska tidskrävande KSI-arbetet. Bland deltagarna finns två representanter från produktionen.
– De är projektets ambassadörer i fabriken, som bekräftar om verkligheten stämmer med arbetsgruppens analyser. Med deras kunskap om organisationens önskemål kompetenssäkrar vi rätt ur flera perspektiv. Under KSI-projektets gång har vi också validerat ett antal medarbetare, och det kommer vi fortsätta med.
– Med tydliga mål för utveckling blir det lättare att behålla medarbetare, och inte minst unga medarbetare.
Integrerat i ledningssystemen
Utmaningen att hitta utbildare har företaget löst på flera olika sätt.
– Ibland anlitar vi våra maskinleverantörer, ibland köper vi in utbildning, och ibland sköter vi det själva internt. Vi har också insett att mycket kan göras på kort tid. Vissa utbildningar är bara tio minuter, andra är kanske 60 minuter och kan handla om våra affärssystem, monteringsinstruktioner, eller skärteknik. Det blir mycket utbildning på kort tid som ändå ger resultat.
Under året har Ezze också hunnit integrera delar av KSI-arbetet i sina ledningssystem ISO 9001 respektive ISO 14001. När projektettiden nu börjar närma sig slutet ser Björn Carlström några återstående utmaningar.
– Nu är målet att behålla utbildningstakten och säkerställa kontinuiteten. Från början har vi haft ett ganska brett perspektiv på organisationens behov av kompetensutveckling och livslångt lärande, men nu kommer vi titta mycket närmare på varje avdelning. KSI har gett oss en större verktygslåda för att säkra framtidens kompetensbehov, avslutar han.
Björn Carlströms bästa tips inför KSI
- Se investeringar i KSI och kompetensutveckling som investeringar, inte som kostnader.
- Planera varje vecka så att tiden räcker för både KSI-arbetet och dina övriga arbetsuppgifter.