Svensk Industrivalidering

Branschvalidering Gjuteri – säkerställer yrkeskompetens inom gjuteriindustrin

Arbetar du inom någon av de yrkesroller som omfattas av svensk gjuteriindustri? Då kan vår branschvalidering hjälpa dig att säkerställa att du har rätt grundkompetens för din yrkesroll. Vårt system är dessutom utarbetat så att vi också kan hjälpa till med att validera specifika kunskapsområden som kan vara yrkesrollsövergripande.

Gjuteriindustrins branschvalidering har tagits fram i samarbete mellan Svenska Gjuteriföreningen och det gjuteritekniska forskningsinstitutet RISE (tidigare Swerea SWECAST). Till vår hjälp har vi tagit ett stort antal företag och yrkesexperter som definierat vilken grundkompetens som krävs och utifrån det tagit fram en validering som på ett kostnadseffektivt sätt synliggör kompetens och eventuella utbildningsbehov.

Branschvalidering Gjuteri bygger på Industriteknik BAS.

Valideringen är applicerbar på följande yrkesroller:

 • beredning, modelltillverkning och modellunderhåll
 • efterbehandling och rensning
 • form- och kärntillverkning
 • hälsa, miljö och säkerhet i gjuteriet
 • pressgjutning
 • smältning – järn
 • smältning – icke järn.

Dessutom kan ovanstående kombineras med de kunskapsområden som särskilt passar just din yrkesroll, t ex konstruktion, gjutna material, modellberedning, gjutteknik, gjutsimulering, engångsformar och form- och kärnmaterial. Alla dessa och flera kunskapsområden omfattas av material som går att studera i gjuteriteknisk handbok i kombination med de olika utbildningsinsatser som eventuellt behövs efter genomgången validering.

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com