Svensk Industrivalidering

Branschvalidering Gjuteri – säkerställer yrkeskompetens inom gjuteriindustrin

Branschvalidering Gjuteri säkerställer att gjuterioperatörer inom svensk gjuteriindustri har den grundkompetens som krävs för konkurrenskraftig produktion. Valideringsmodellen är utformad så att det är möjligt att validera specifika kunskapsområden som kan vara yrkesrollsövergripande.

Gjuteriindustrins branschvalidering har tagits fram i samarbete mellan Svenska Gjuteriföreningen och det gjuteritekniska forskningsinstitutet RISE (tidigare Swerea SWECAST). Till vår hjälp har vi tagit ett stort antal företag och yrkesexperter som definierat vilken grundkompetens som krävs och utifrån det tagit fram en valideringsmodell som på ett effektivt sätt synliggör kompetens och eventuella utbildningsbehov.

Svenska Gjuteriföreningen är huvudman för Branschvalidering Gjuteri och äger samtliga kvalifikationer och valideringsmodeller samt annan immateriell tillgång som hör till.

Nio kvalifikationer med tillhörande validering är nu framtagna. Kvalifikationerna är uppbyggda i en struktur för gjuterioperatörerens arbete inom två olika miljöer (pressgjutning och sandgjutning) i sammanlagt nio olika roller.

Varje kvalifikation omfattar kompetenskrav i sex kompetensområden varav fyra är gemensamma, ett är rollspecifikt och ett är miljöspecifikt:

 • Pressgjutning, Operatör Pressgjutcell
 • Pressgjutning, Operatör Verktygsunderhåll
 • Sandgjutning, Operatör Modelltillverkning
 • Sandgjutning, Operatör Sandberedning
 • Sandgjutning, Operatör Kärntillverkning
 • Sandgjutning, Operatör Formtillverkning och kärnsättning
 • Sandgjutning, Operatör Smältning
 • Sandgjutning, Operatör Avgjutning
 • Sandgjutning, Operatör Urslagning och rensning.

Valideringsmodellen innehåller både teoretiska och praktiska moment för att så heltäckande som möjligt kartlägga validandens kunskaper och färdigheter.

För mer information, se Svenska Gjuteriföreningen.

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com