Svensk Industrivalidering

CNC Teknik2017 – säkerställer skärteknisk kompetens på tre nivåer

CNC Teknik2017 är branschens system för validering, fortbildning utveckling och certifiering av kompetens som krävs för konkurrenskraftig produktion. Systemet omfattar kompetenskrav som branschens företag formulerar och kvalitetssäkrar.

CNC Teknik2017 är den spånskärande bearbetningsbranschens system för validering och certifiering av kompetens som krävs för konkurrenskraftig produktion.
Svenska Skärteknikföreningen är huvudman för systemet och ensam ägare till samtliga valideringsmodeller och annan immateriell tillgång som hör till systemet. Som huvudman ansvarar föreningen för att kompetenskrav, kompetensbeskrivningar och valideringens genomförande motsvarar branschens krav på validitet, reliabilitet, resurseffektivitet och förankring.

För att garantera hög legitimitet finns ett brett nätverk av industriföretag som deltar aktivt som referensföretag och kravställare på systemets innehåll och utformning kopplat till systemet.

Arbetet med att fortlöpande säkerställa kvalitet, driva och vidareutveckla CNC Teknik-systemet genomförs av Skärteknikcentrum Sverige, som är Svenska Skärteknikföreningens helägda utvecklingsbolag. Kvalificerade medarbetare på Skärteknikcentrum ansvarar för en helpdesk-funktion för testcenter och testledare. Tillsammans med ämnesexperter och ett särskilt utsett granskningsråd från referensföretagen genomförs fortlöpande uppdateringar och kontroll av systemets relevans, pålitlighet och effektivitet.

CNC Teknik-systemets valideringsmodeller revideras vart tredje år. Då genomförs en total översyn över samtliga kompetensområden, kompetensbeskrivningar, frågor och uppgifter i valideringsverktyget osv. I samband med detta krävs förnyad ackreditering av testcenter och uppgradering av behörighet för testledare eftersom förändringarna i systemet kan vara omfattande.

Den senaste revisionen markeras genom årtalet som kopplas till CNC Teknik2017

GRÖNT CERTIFIKAT
Grönt certifikat säkerställer grundförståelsen för CNC-teknik och en yrkeskompetens för att självständigt kunna arbeta med gott omdöme och använda maskiner, verktyg och utrustning på ett säkert sätt samt producera enligt gällande kvalitets- och produktivitetskrav.

Första steget i valideringen är ett webbaserat kunskapstest med fjorton kompetensområden. Nästa steg är ett praktiskt test som genomförs i verkstadsmiljö. Tid 4+4 timmar.

BLÅTT CERTIFIKAT
Blått certifikat säkerställer grundförståelsen för beredningsteknik och en yrkeskompetens för att självständigt kunna planera beredningsarbetet samt göra relevanta val och beräkningar för en fungerande bearbetningsprocess.
Blått certifikat är en breddning och fördjupning av det gröna certifikatet och består av ytterligare tio specifika kompetensområden. Efter det webbaserade kunskapstestet genomförs ett praktiskt test genom framtagning av metod och bearbetningsdata för tillverkning av detalj. Tid 3,5+4,5 timmar.

SVART CERTIFIKAT
Det svarta certifikatet erhålls efter godkänd utbildning inom ramen för Skärteknikprogrammet som genomförs av Chalmers Professional Education. Certifikatet omfattar två kurser á 4,5 högskolepoäng och en valbar kurs om 1,5 högskolepoäng. Totalt sett består de tre kurserna av sju lärarledda träffar á två dagar. Kurserna är fördelade över året och behöver inte läsas i en följd.

För mer information sktc.se

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com