Fyra nivåer på framgång hos AD-plast
Med hjälp av validering och samtal med medarbetarna har AD-plast hittat en egen modell för rekrytering och utbildning. Modellen med fyra steg skapar tydliga mål för kompetensutveckling och en känsla av stolthet att växa vidare med.
Text Anne Hammarskjöld
– Min egen utveckling och mitt ledarskap kräver att jag lär mig lita på mina medarbetare, att skapa trygghet och att de tar ansvar för sina respektive uppgifter. Det går bättre och bättre, men har man jobbat på ett visst sätt i 30 år så händer det såklart att man återfaller till gamla rutiner ibland, säger Michael Jonsson, vd på AD-plast som nyligen deltagit i ESF-projektet Kompetenssäkrad industri, KSI.
Genom sitt engagemang i branschföreningen Polymercentrum har Michael Jonsson länge arbetat med frågor om kompetensutveckling och validering av kompetens inom industrin. I grunden handlar det om utmaningar som är en del av vardagen på AD-plast.
– Vi skulle gärna rekrytera fler ställare, operatörer, och verktygsmakare med rätt kompetens, för att bara nämna några yrkesgrupper. Men de är svåra att hitta och den bristen är en utmaning för hela industrin. Vår lösning är att så långt som möjligt rekrytera internt, medarbetare som vill utvecklas, och internutbilda dem. Våra 43 medarbetare är ett jättebra gäng, och jag hoppas att fler och fler kommer vilja utvecklas mer hos oss.
I sin nuvarande form och inriktning har familjeföretaget AD-plast i Anderstorp funnits i snart 35 år, men rötterna går så långt tillbaka som till 1963. Kärnverksamheten är formsprutning av plastprodukter i små och stora volymer.
Tar trappan i mål
Under året med Kompentenssäkrad industri har företaget fokuserat på kompetensinventering och validering av sina medarbetare. Michael Jonsson är mycket nöjd med verktygen som ger en tydlig bild av hur medarbetare och organisation förhåller sig till den kompetensnivå som industrin enats om för olika yrkesgrupper.
På AD-plast har man valt att omsätta resultatet i en egen modell för kompetensutveckling.
– Vi har haft många personliga samtal med våra medarbetare om deras mål och ambitioner över tid. Det har bidragit till att vi har tagit fram en trappa för utveckling. Där man tidigare kunde bli operatör eller ställare, har vi nu infört fyra grupper som i sin tur har ett antal nivåer. Alla börjar som operatör, med möjligheten att utvecklas vidare till maskinoperatör, ställare, och till slut produktionstekniker.
– Trappan gör det tydligt att alla kan utvecklas, och vad som krävs av erfarenhet, utbildning, och validering för att ta nästa steg. På så sätt har vi skapat fyra tydliga kompetensgrupperna, där alla ser att det går att utvecklas och kan känna stolthet över det. Trappan kommer också att kopplas till löneutvecklingen. Hela modellen är resultatet av vårt arbete med Kompetenssäkrad industri.
Trygg förändring
Nu har AD-plast avslutat sitt år med Kompetenssäkrad industri och Michael Jonsson känner tillförsikt när han blickar framåt.
– Om ett år ska alla våra anställda veta var de ligger på stegen, och hur vi tillsammans tar dem till nästa steg. Jag älskar förändring men det har funnits en del oro bland medarbetarna under resan, men med rätt information minskar oron. Nu är målet att alla ska känna att det som händer kring kompetensutveckling är något väldigt positivt. Vi tror på delaktighet och jobbar hårt för att behålla och utveckla våra duktiga medarbetare, avslutar han.
Michael Jonssons bästa tips inför KSI
- Formulera en plan för målen med ert deltagande.
- Gå in med helhjärtat engagemang och en intern arbetsgrupp med minst 3-4 deltagare.