Guld värt med T2 College
Bakom varje företag som utvecklas med ESF-projektet Kompetenssäkrad industri finns en utvald leverantör som stöd och resurs. En av dem är T2 College i Skellefteå, som efter nio månader med 14 engagerade företag nu väljer att jobba vidare med modellen som ger så tydliga resultat.
Text Anne Hammarskjöld
– Vi trodde att max två företag skulle komma till första nätverksträffen. Men det blev fullt hus och vi fick sätta in extra stolar. Det var många som längtat efter möjligheten att träffa andra företag, diskutera utmaningar och erfarenheter, och lära av varandra. Mingelstunderna mellan passen har också varit otroligt uppskattade, säger Ida Holmström, projektkoordinator på T2 College i Skellefteå, om ESF-projektet Kompetenssäkrad industri, KSI, som nyligen avslutats efter nio månader.
Det var sent i höstas när de 14 lokala industriföretagen med upp till 50 medarbetare samlades för att delta i KSI-arbetet med utbildningsföretaget T2 College som leverantör. De representerade olika branscher och hade kommit olika långt i sitt arbete med strategisk kompetensutveckling.
– Alla företag har varit med under hela resan och alla har utvecklats vare sig man började från noll eller hade kommit rätt långt på egen hand. Det är svårt för mindre industriföretag att jobba strukturerat med kompetensfrågor men KSI är en väldigt bra väg framåt, säger Maria Marklund, vd på T2 College.
– KSI-modellen stödjer varje företag oavsett behov och förutsättningar. Styrkan är nätverksträffarna i kombination med utbildningsdelen och tillgången till en egen kompetenscoach. Valideringen är en bra avstämning, och visar tydligt hur företaget ska nå målen för sin kompetensutveckling.
Rätt platsannonser
För att hjälpa deltagarna komma igång så snabbt som möjligt har T2 College erbjudit lite extra stöd.
– Vi har haft en kortare projektperiod än ett år som annars är regeln, så det har varit viktigt att hålla i och hålla om. Genom att ordna workshops för de anställda har alla fått information om processen och projektet, och det har varit mycket uppskattat, säger Ida Holmström.
Förutom kompetensutveckling av befintliga medarbetare har deltagarna i företagsnätverket diskuterat möjligheterna att rekrytera nya förmågor. Här finns både utmaningar och möjligheter.
– Vi ser att företagen vill vara mer jämställda och spegla samhället vi lever i. Det finns ett enormt intresse för att anställa kvinnor och nyanlända, som annars kan ha svårt att hitta till industrin. Här är det bra att se över platsannonserna, och tillsammans diskuterar vi hur företagen uttrycker sig när man formulerar kraven och var man väljer att synas, säger Maria Marklund.
Guldkorn på plats
Det finns också exempel på hur Kompetenssäkrad industri hjälpt deltagare att hitta guldkorn i form av länge saknad kompetens bland sina befintliga medarbetare, berättar Ida Holmström.
– Kompetensmatriser är ett viktigt verktyg för att hjälpa företag se över sin nuvarande kompetens, och planera för rätt utbildningssatsningar. Jag tänker speciellt på ett företag som utan framgång letat i hela Sverige efter en viss kompetens. Efter att ha gjort kompetensmatriserna och valideringen upptäckte man att två anställda hade precis den utbildning som företaget sökt efter.
ESF-projektet Kompetenssäkrad industri är officiellt avslutat för T2 College och de deltagande företagen. Men arbetsmodellen lever kvar.
– Vi fortsätter med nätverksträffarna från i höst. Som det ser ut nu blir det frukostmöten för samtal både om nuläget och om nya utmaningar. Vi hoppas också kunna driva ett nytt projekt med ett liknande upplägg kring hur industriföretag jobbar med utbildning och validering. På så sätt förvaltar vi det arbete som redan startats, kedjan fortsätter och blir längre och längre, säger Maria Marklund.
Ställ om, inte in
I dagsläget gäller det för alla att ställa om till pandemiläget och T2 College har hittat ett par olika digitala modeller för det.
– Inget företag vill riskera att förlora permitterade anställda och det är en anledning till att många satsar på utbildning. Nu jobbar vi med e-learning som deltagarna kan valideras mot. Vi har också ett digitalt utbildningskoncept som företag kan fylla helt med eget innehåll, bild, film, och ljud, till exempel för introduktionsutbildningar. Vi ser ett stort intresse för båda alternativen, avslutar Maria Marklund.