Kompetenssäkrad industri med IF Metall
Med utgångspunkt i den svenska modellen och regional samverkan jobbar IF Metall för livslångt lärande i arbetslivet för sina medlemmar. Validering som grund för strategisk kompetensutveckling ska säkra industrins konkurrenskraft och de anställdas löneutveckling.
Text Anne Hammarskjöld
– Vi jobbar mycket för att våra medlemmar ska se att förändring och livslångt lärande i arbetslivet utgår från dem som individer. Under ett antal decennier har många av våra medlemmar haft en förväntan på arbetsgivarens initiativ till kompetensutveckling. Det har också varit en del av kollektivavtalet men inte utnyttjats av parterna i någon större omfattning. Men idag ser verkligheten annorlunda ut, säger Peter Severinsson, ombudsman och regional samordnare arbetsmarknadsfrågor, Småland och öarna.
Med kontoret i småländska Ljungby arbetar Peter Severinsson mitt i Sveriges mest expansiva industribälte. Han möter industrins utmaningar varje dag, och ser att det finns mycket som behöver göras. Kanske speciellt inom branschens kompetensförsörjning, rekrytering och kompetensutveckling.
– Bara i Småland kommer drygt 50 procent av värdet av all produktion av varor och tjänster, BRP, från industrin. Tar vi Ljungby som exempel är hela kommunen uppbyggd kring industrin. Det ser likadant ut på många håll i Sverige, och det är något som bör påverka hur kommunerna till exempel planerar för sina gymnasieutbildningar. Idag är det många som prioriterar teoretiska utbildningar som kostar mindre per utbildningsplats, medan utbildningar i industriteknik kostar mer men också är de som säkrar kommunens framtid.
Erfarna men osäkra
I ett större perspektiv är tillgången på relevant kompetens en förutsättning för att Sverige ska behålla sin ledande position som exportland inom industriteknik.
– Automation blir allt vanligare på arbetsplatserna, men det är först nu som företag och anställda börjar förstå hur den påverkar behovet av kompetens. Många av våra medlemmar som har 20-30 års erfarenhet har skapat sin kompetens genom ett praktiskt yrkesliv, men saknar en dokumenterad utbildningsbakgrund. De kan känna sig stressade och osäkra inför den snabba förändringen, och behöver möjligheter att utvecklas.
Regional samverkan
Peter Severinsson återkommer till en bred samverkan mellan parterna, politiken och akademin som nyckeln till framgång för industrins viktigaste framtidsfråga, kompetensförsörjningen.
Det är en av anledningarna till att IF Metall under de senaste åren organiserat om arbetet med näringslivs-, utbildnings- och arbetsmarknadsfrågor. För ungefär två år sedan lanserades det breda, regionala samverkansprojektet Regionala samverkans- och stödstrukturer inom IF Metall.
– Initiativet har fått ett varmt mottagande från alla parter. Idag jobbar våra arbetsmarknadsansvariga ombudsmän i Småland och öarna, som består av sex förbundsavdelningar, tillsammans med den regionala samordnaren. Vi samverkar med bland annat RISE, myndigheter, regioner, kommuner och arbetsmarknadens parter i frågor om utveckling och kompetensförsörjning inom industrin.
200 industriföretag
Vid ungefär samma tid fick IF Metall regionalt också möjligheten att delta i ESF-projektet Kompetenssäkrad industri. Det är ett resultat av en bred samverkan mellan arbetsmarknadens parter inom industrin, som under tre år erbjuder drygt 200 industriföretag med upp till 50 anställda hjälp att säkra behovet av rätt kompetens och kompetensutveckling.
Validering av medarbetarnas kompetens är en viktig hörnsten i Kompetenssäkrad industri, och avgörande för hur varje individ ser på sina möjligheter på arbetsmarknaden. Det här gäller inte minst erfarna medarbetare som saknar intyg på allt de lärt under ett långt yrkesliv.
– En rad branscher har formulerat kunskapskrav för sina medarbetare att valideras mot. Branschvalideringarna gör det bland annat möjligt för våra medlemmar med lång yrkeserfarenhet att jämföra och lägga ett värde på sin kompetens jämfört med de unga som examineras idag. För företagen erbjuder validerade medarbetare en tydlig bild av var man har sina styrkor, var man behöver stärka kompetensen, och vilken väg man behöver ta för att utvecklas.
Tryggt med validering
Det är en sak att validering är ett etablerat och tillgängligt incitament för livslångt lärande i arbetslivet, en annan att få anställda och företag att anamma möjligheterna det erbjuder.
– Det finns en tröskel hos en del anställda som oroar sig för att validering är arbetsgivarnas verktyg för att skapa underlag för permitteringar. En del företag å sin sida är rädda att medarbete med intyg på sin kompetens väljer att söka sig vidare.
– Parterna inom industrin står bakom initiativet Svensk industrivalidering och det finns regler för hur validering får användas. Flera aktörer är ansvariga för att de reglerna följs. Med validering ska individer och organisationer utvecklas och behålla sin konkurrenskraft, inte sorteras ut och avvecklas. Som en jämförelse kan nämnas elbranschen och deras kompetenstrappa som inte bidrar till ökad grad av rörlighet bland medarbetarna.
Genialt koncept
Intresset för validering har ökat och ESF-projektet Kompetenssäkrad industri är viktigt för den utvecklingen. Intresset för att delta i projektet har varit stort både i Smålands industribälte och runt om i hela Sverige.
– I vårt område har så många företag deltagit i projektet att det börjar bli svårt att hitta nya kandidater. Det stora intresset innebär också att kunskaperna om validering ökar och blir allt mer avdramatiserat. Kompetenssäkrad industri är ett genialt koncept och modellen är enkel att förstå och ta till sig. Jag hoppas den blir permanent.
– Kompetenssäkrad industri tar närmare ett år och den långa processen kan kännas skrämmande för företagen. Men det finns ett stort värde i långa cykler för man hinner få hela företaget med på banan, och kan till och med engagera underleverantörer och stora kunder. På så sätt blir det här mycket mer än ett projekt, det här skapar långsiktiga förändringsprocesser.
Lokal förankring
En viktig del av Peter Severinssons och den regionala IF Metall-organisationens uppdrag är att bistå med ökade kunskaper om validering och andra, närliggande frågor.
– Hittills har 90 personer från våra lokalavdelningar genomgått utbildningen ”Introduktion till hållbart arbetsliv”, som bland annat omfattar validering och produktionsekonomi. Utbildningen ett svar på det ökande intresset för de här frågorna, och det blir enklare för avdelningarna när någon regionalt drar i trådarna.
IF Metall samarbetar i flera projekt med validering som gemensam nämnare. Tillsammans med den nationella branschorganisationen Skärteknikcentrum Sverige, driver man sedan ett antal år tillbaka projektet ”Strategiskt kompetensförsörjning via validering”.
– Hittills har 140 företaget deltagit i projektet som bygger på samma modell som Kompetenssäkrad industri men med en snabbare analys av respektive företag. Analysen och valideringen resulterar i en plan för företagets fortsatta arbete med strategiskt kompetensförsörjning.
Positiv lönetrappa
IF Metall driver också ett projekt där arbetsmodellen som utvärderas genom Kompetenssäkrad industri nu testas på fem större industriföretag. Projektet genomförs med start under våren och avslutas hösten 2020. Resultatet analyseras i slutet av året.
Välutbildade medarbetare är företagets bästa investering i konkurrenskraft och ökad lönsamhet. Något som självklart ska märkas på medarbetarnas löneutveckling.
– Välutbildade medarbetare kan ta större ansvar och på flera sätt bidra till företagets utveckling. För oss som facklig organisation är det självklart att företagens lönsamhet ska innebära en bra löneutveckling även för medarbetarna. En positiv lönetrappa är ett sätt att motivera de anställda och företagets organisation att vilja utvecklas.
Vilket är ditt råd till företag i coronatider?
– Validering för att säkra kompetensförsörjningen är en modell som håller även i dessa tider. Företag som ställer om, som väljer att kompetensutveckla sina medarbetare nu står extra väl rustade när ekonomin tar fart igen, avslutar Peter Severinsson.