Bra blev ännu bättre för Phan
Montören Phan Nilsson har trivts från första dagen på Separett. Ändå blev företagets deltagande i ESF-projektet Kompetenssäkrad industri ett extra lyft. Med branschvalideringen Industriteknik BAS kommer en vägledning för kompetensutveckling som ger extra trygghet och arbetsglädje.
Text: Anne Hammarskjöld
Foto: Separett
– När jag sökte jobb här var jag mitt i en bröstcancerbehandling och det berättade jag under intervjun. Jag vill vara ärlig, men trodde inte jag skulle vara välkommen efter det. Ändå fick jag jobbet och blev så glad. Jag har en underbar chef och har trivts från första dagen, säger Phan Nilsson, montör på Separett, som har validerat sin kompetens inom ramen för ESF-projektet Kompetenssäkrad industri.
Omväxling förnöjer
Nu är det lite drygt två år sedan anställningsintervjun. När Phan Nilsson var färdig med sin behandling och kom tillbaka efter sjukskrivningen hade produktsortimentet delvis förändrats.
– Medan jag var borta har det hänt mycket på förbränningssidan så den ska jag lära mig. Just nu jobbar jag med våra villaprodukter, idag monterar jag och imorgon kommer jag nog packa dem. Ingen dag är den andra lik och jag gillar omväxlingen.
Separett har producerat vatten- och avloppsfria toalettlösningar sedan 1976. Sverige är den största marknaden, men 50 procent av produktionen går på export från Värnamo och gör livet mer bekvämt och hygieniskt från Alaska till Australien.
Nervöst men givande
Under de senaste fem åren har Separett satsat mycket på sin utveckling, och investerar på olika sätt i de 26 medarbetarnas trivsel och kompetensutveckling. Under 2019 deltog företaget i ESF-projektet Kompetenssäkrad industri, där branschvalidering är ett viktigt verktyg.
Phan Nilsson och hennes kollegor har branschvaliderat sina kunskaper inom ramen för Industriteknik BAS.
– Jag är ju ganska ny på jobbet och var rätt nervös innan provet. Det var många men bra frågor, ibland fick jag tänka efter ordentligt och ibland visste jag direkt.
– Det var några områden där jag blev godkänd, som engelska och kvalitet, och några där jag ligger nära. Det är bra att veta precis vad jag behöver för att bli ännu bättre. Jag vet att kollegorna här tycker samma sak, att validering visar om det är något man behöver lära sig mer om.
Plan för utveckling
För Separett och dess medarbetare är branschvalideringen en vägvisare för kommande satsningar på kompetensutveckling. Vissa utbildningar kommer köpas in, medan andra sköts internt på företaget. Under de kommande tre åren investerar Separett 550 000 kronor i kompetensutveckling.
Varje medarbetare har en individuell plan för utbildning och utveckling som uppdateras varje år. Var sjätte vecka har alla medarbetarsamtal med sin närmaste chef, och då stäms planen av så att alla når sina utvecklingsmål. Phan Nilsson är frisk och ser ljust på framtiden.
– Mitt mål är kunna jobba i hela produktionen, jag vill hjälpa till överallt där jag behövs. Jag har alltid trivts men det är extra roligt att vara på ett jobb där du får utvecklas och det tycker alla här, avslutar Phan Nilsson.