Nyttigt nätverkande för Delex
Utbildning som inte leder till relevant kompetens är bortkastad tid och pengar. Med ESF-projektet Kompetenssäkrad industri har Delex hittat en säker metod för utveckling, och diskussionerna med andra företag med samma utmaningar har gett ännu fler aha-upplevelser.
Text Anne Hammarskjöld
– Vår viktigaste insikt är nog att man aldrig kan ta medarbetarnas kompetens för given. Med branschvalideringen av både nya och mer erfarna medarbetare har det blivit väldigt tydligt att även sådant vi trodde alla kan, ibland behöver kompletteras och uppdateras med ny utbildning, säger Erik Forsberg, vd på Delex, som deltagit i ESF-projektet Kompetenssäkrad industri, KSI.
Delex i Forsheda är specialister på trådbockning till kunder inom bil-, möbel-, och byggindustrin samt konsumentprodukter. Med egen verkstad för utvecklingen av prototyper och tillverkningsmaskiner är operatörer och verktygsmakare bara några av kompetenserna på golvet. Sedan starten 1974 har företaget upplevt samma negativa spiral som många andra inom industrin när det gäller rekryteringen.
– Idag har vi 43 medarbetare och de som börjar hos oss stannar gärna länge. Men med åren har det blivit allt svårare att rekrytera ungdomar, och det finns nog flera förklaringar till det. Industrin framstår väl inte som det hetaste alternativet när det finns så många andra utbildningar och yrken som lockar.
Nära till rätt utbildning
Delex engagemang i Kompetenssäkrad industri började med ett initiativ från Campus Värnamo och Tekniska högskolan i Jönköping, som för lite knappt två år sedan sammanförde regionens industriföretag kring frågor om rekrytering och kompetensutveckling.
– Campus har samlat ett antal utbildningar som industriföretagen i närområdet behöver, till exempel om ritningsläsning. Det är ett väldigt bra initiativ, för det kräver mycket mer av tid och andra resurser att skicka medarbetare på utbildning i andra delar av Sverige. Erbjudandet om att delta i Kompetenssäkrad industri dök upp samtidigt, och med det möjligheten att jobba långsiktigt och strukturerat med behov och lösningar kring kompetensutveckling.
Inte snöa in
Erik Forsberg återkommer till värdet av företagsnätverket som är en del av Kompetenssäkrad industri.
– Möjligheten att träffa och besöka andra industriföretag, och tillsammans diskutera hur vi på olika sätt jobbar med rekrytering och kompetensutveckling betyder mycket för mig. Vi står inför liknande utmaningar, och det ger inspiration och aha-upplevelser att jämföra möjligheter och lösningar. Det förhindrar också att man själv snöar in på ett visst sätt att tänka.
Värdefulla resultat
Delex strategi för KSI-arbetet har varit att branschvalidera kompetensen hos en grupp medarbetare med olika lång erfarenhet, för att få en bild av nuläget och vilka utbildningsinsatser som behövs.
– Kompetenscoachen som vi samarbetar med via Kompetenssäkrad industri har hjälpt oss med valideringen. Resultatet är värdefullt på flera sätt, bland annat kan vi vara säkra på att den utbildning som medarbetarna får nu verkligen är relevant. Nu planerar vi för att validera ytterligare en grupp där vi har några frågetecken kring behovet av kompetensutveckling.
Delex vd konstaterar att kompetensutveckling är ett ständigt pågående arbete, inte minst nu när företaget ska införa ett nytt kvalitetsledningssystem. Samtidigt märks tydliga resultat av de satsningar som redan gjorts.
– Medarbetarna som nu har utbildat sig inom bland annat ritningskonstruktion och ställtidsoptimering har fått nya perspektiv och nytt intresse för att vara med och bidra till företagets utveckling. Delex ska fortsätta växa och då är engagerade, kunniga medarbetare detsamma som konkurrenskraft, avslutar Erik Forsberg.
Erik Forsbergs bästa tips inför KSI
- Sätt av tid. Utveckling kräver att man är närvarande, till exempel på alla nätverksträffar.
- Ta vara på möjligheten att branschvalidera era medarbetare. Då kan ni också erbjuda relevant utbildning som medarbetarna och företaget verkligen har nytta av.