Extra boost för Separett
Lots-modellen har länge varit ledstjärnan för Separetts framgångsrika förändringsresa. Med deltagandet i ESF-projektet Kompetenssäkrad industri jobbar företaget med två modeller som kompletterar varandra och ytterligare ökar konkurrenskraften.
Text Anne Hammarskjöld
– Nöjda kunder och bättre produkter är det övergripande målet med allt vi gör. Här är medarbetarnas kompetens och engagemang en avgörande framgångsfaktorer. Det har varit en stor och inte helt smärtfri uppgift för ledningen och för våra medarbetare, men idag är vi en kompetensvillig organisation med 26 medarbetare som sätter laget före jaget, säger Mikael Billsund, vd på Separett AB.
Kommer ännu längre
För drygt fem år sedan startade Separetts strategiska förändringsresa som dels inneburit en flytt till moderna lokaler i en expansiv kommun, dels en omfattande och långsiktig satsning på den största resursen där 2018-19 års deltagande i ESF-projektet Kompetenssäkrad industri varit en viktig del.
– Jag får ofta feedback från våra kunder som märker hur smidigt allting flyter på hos oss. Vi hade en bra grund men Kompetenssäkrad industri har gett oss den boost vi behövde för att komma ännu längre.
Med huvudkontor och tillverkning i Värnamo har Separett varit en viktig del av frilufts- och fritidsliv sedan 1976. Sverige är den största marknaden för företagets vatten- och avloppsfria toalettlösningar, men 50 procent av produktionen går på export och gör livet bekvämare och mer hygieniskt från Alaska till Australien. Separett har också dotterbolag i Finland och USA.
Två modeller som funkar
Mikael Billsund är certifierad Lotscoach, och denna modell med ett utifrån- och in-perspektiv för utvecklingen av ledare och företag har varit grunden för företagets förändringsresa.
– Lots är en metod för förändring som bygger på ett antal öppna frågor kring en nuvarande situation, till exempel var är vi idag, varför och vart vill vi komma? Modellen har fungerat väldigt bra att överföra till KSI-arbetet, med frågor som vilken kompetens vill vi ha på företaget, och vad som krävs för att vi ska nå dit.
Säkrar framtiden
Helt enligt Lots-modellen omfattas Separetts verksamhet av kort- och långsiktiga planer och mål för alla viktiga verksamhetsområden, som inköp och produktion. Nu finns också en KSI-plan för kompetensutveckling på plats i ledningssystemet. Den kan till exempel beskriva vilka utbildningsinsatser som behövs för att företaget ska nå målen ökad kvalitet och högre produktionshastighet.
– Med verktygen från KSI kan vi jobba med långsiktig kompetensutveckling för hela organisationen, och vi har inplanerade aktiviteter som på olika sätt leder till att våra medarbetare förkovrar sig. Det kan gälla mätteknik, elkompetens, ledarskapsutveckling … vi satsar där det behövs och har avsatt 550 000 kronor till utbildning under de närmaste tre åren. Nu jobbar vi mot mål som säkrar att vår organisation kan förändras och utvecklas in i framtiden.
– Kommunikation och delaktighet är nyckeln till framgång för allt vi gör. Vi har medarbetarsamtal var 6-8 vecka och det var här vi förankrade KSI-arbetet i organisationen. Idag är kompetensutveckling en lika självklar del av dessa samtal.
Gemensam bild av kvalitet
Delaktighet kräver också gemensamma referensramar och de utvecklas på olika sätt. Till exempel har medarbetarna själva diskuterat fram en Code of Conduct för det dagliga samarbetet och umgänget på företaget. Men det finns flera viktiga områden som inte får tas för givna. Den nyligen genomförda utbildningsdagen om kvalitet är ett direkt resultat av arbetet med Kompetenssäkrad industri.
– Begreppet kvalitet kan tolkas på lika många sätt som det finns medarbetare. Under utbildningsdagen varvade vi teori och praktik för att över tid utveckla en företagsgemensam bild av kvalitet. Bland annat skapade vi personas av våra kunder, och det är något som enbart våra säljare jobbat med förut. Det var en dag med många aha-upplevelser som vi ska bygga vidare på mot ett med LEAN-baserat arbetssätt, avslutar Mikael Billsund.
Mikael Billsunds bästa tips inför KSI
- Ha en öppen attityd till möjligheterna. Den som tror att allt redan är klappat och klart på företaget missar nya infallsvinklar.
- Försök behålla ett utifrån- och inperspektiv på det egna företagets behov och möjligheter.
- Ta tid för KSI-arbetet. Varje timme som investeras i personalens utveckling kan räknas hem tiofalt.