Stilmek tänker utanför lådan
Ensam är inte alltid stark när det gäller att hitta nya stjärnor att rekrytera. Med deltagandet i ESF-projektet Kompetenssäkrad industri hoppas Stilmek i Skellefteå bidra till nya möjligheter för Norrlands verkstadsindustri. Det är en resa de kommer berätta mer om under halvåret som kommer.
Text Anne Hammarskjöld
– Vi har alltid jobbat med praktikanter och välkomnar dem från flera olika håll, till exempel T2 College och gymnasiets industriprogram. En av våra praktikanter var nyanländ från Eritrea och kom till oss för att lära sig svenska på arbetsplatsen. Idag är han en stjärna bland våra mycket duktiga svetsare. På många sätt tror jag vi ligger i framkant med vårt rekryteringsarbete, och det är fantastiskt att se hur bra det blir när man blandar olika kulturer och erfarenhet, säger Susanne Löfholm, marknads- och rekryteringsansvarig på Stilmek AB i Skellefteå.
Stilmek startade 1973 och sedan dess har företaget vuxit från fem till cirka 40 medarbetare. Med kunder som Boliden, Metso, Rönnskärsverket och Railcare erbjuder företaget detalj- och komponenttillverkning samt serieproduktion inom plåtbearbetning och skärande bearbetning. Stilmek har nyligen gått in som majoritetsägare i Turnhill och kompletterar på så sätt sitt erbjudande med finmekanik.
Bred rekrytering
Deltagandet i ESF-projektet Kompetenssäkrad industri är inte Stilmeks första satsning på utbildning och rekrytering. Det arbetet började för flera år sedan och drivs på bred front och med flera olika kontaktytor.
– Vi vill på olika sätt bygga vårt varumärke i rekryteringssammanhang, och det gör vi bland annat med mer närvaro på gymnasieskolor, utbildningsmässor och liknande sammanhang. Vi har också löpande kontakt med lokala SYO-konsulenter, och några av dem har varit på flera studiebesök hos oss.
Långt från verkligheten
Som många företag märker Stilmek att vissa yrkeskategorier är svårare att rekrytera än andra.
– Våra operatörer på svets och CNC behöver ha ett starkt driv och vara självgående. Vi ligger bra till på svetssidan, här trillar folk in i dörren och lämnar sitt CV. Det vi saknar är CNC-operatörer.
– Det finns utbildningar inom CNC där deltagarna lär sig grunder i programmering. Tyvärr står dessa utbildningar ofta lite väl långt från verkligheten på ett verkstadsgolv. De som kommer därifrån har till exempel inte lärt sig att köra en fleraxlad maskin. Då behövs det ett till två lärlingsår och ett tekniskt intresse och driv för att de ska bli bra.
Viktig grund
Det är slutet av oktober och Susanne Löfholm har precis varit på den första nätverksträffen med 40 företag som deltar i Kompetenssäkrad industri. Det var en upplevelse som gett mersmak för det fortsatta arbetet.
– Jag var nästan hög när jag kom därifrån. Det började med en jättebra föreläsning om employer branding och hur man kan omsätta det i praktiken. Sedan delade vi in oss i grupper och det blev öppna och bra diskussioner om vilka områden vi vill fokusera på. Bland annat ska vi göra en sammanställning av var vi kan hitta praktikanter, och hur vi tar kontakt med dem.
– Alla verkstadsföretag i norr behöver en gemensam, stadig plattform för kompetensutveckling. Företagsnätverket i Kompetenssäkrad industri är en nyckel till det.
Nu ser Stilmek fram mot det första besöket av kompetenscoachen.
– Det blir ett stort möte med vår VD Tomas Ståhl och alla förstemän när vi presenterar vår verksamhet och hur vi uppfattar våra möjligheter och utmaningar. Det känns jätteviktigt, och lite nervöst, att få nya perspektiv på det vi gör idag, avslutar Susanne Löfholm.