VTT vilar inte på sina lagrar
Det är svårt för alla att få unga medarbetare att stanna länge och utvecklas på plats. Med ESF-projektet Kompetenssäkrad industri hoppas mekanikleverantören VTT i Skellefteå kunna vässa sitt erbjudande som arbetsgivare. Det är en resa de kommer berätta mer om under halvåret som kommer.
Text Anne Hammarskjöld
– Inget företag är bättre än sina anställda och vårt mål med att delta i Kompetenssäkrad industri är att få in rutiner för ett långsiktigt, dagligt arbete med kompetensförsörjning, säger Ulf Kristoffersson, VD på VTT i Skellefteå.
Med kunder som Boliden, Atlas Copco, Epiroc, Rexroth, och Rejlers erbjuder VTT:s cirka 32 medarbetare tjänster och lösningar inom såväl prototyper, verktyg och specialapplikationer, som maskinbyggnad, kontraktstillverkning och lägesställare/hanteringsutrustning.
Saknar verktygsmakare
Det är ett erbjudande som ställer höga krav på medarbetarnas kompetens, och i vissa fall handlar det om krav som är svåra att möta i Sverige. Företaget söker kontinuerligt CNC-operatörer, men kanske är verktygsmakare den största utmaningen.
– Idag finns helt enkelt inga verktygsmakarutbildningar i Skellefteå som vi kan rekrytera ifrån. I stället försöker vi utbilda internt, men det är en tålamods- och tidskrävande upplärning, där speciellt mindre verktyg är komplicerade och ställer stora krav på lång erfarenhet.
Flera lösningar
Förutom interna satsningar på utbildning, jobbar VTT sedan några år med T2 College i Skellefteå, och har tagit in praktikanter från gymnasiets industriprogram och olika vuxenutbildningar. Ulf Kristoffersson hoppas att ESF-projektet Kompetenssäkrad industri kan bidra med fler lösningar på en stor utmaning.
– Vi har precis varit på den första nätverksträffen med 14 lokala företag, varav en handfull i samma bransch. I Skellefteå har vi redan en tradition av att samarbeta och hjälpas åt företagen emellan, det är vi duktiga på. Nu hoppas och tror jag att vi kan bli lika bra på att hjälpas åt med den gemensamma utmaningen att hitta och behålla kompetens.
Gott om erfarenhet
Ulf Kristoffersson berättar att företagen redan efter första mötet har en plan för att på olika sätt få till träffar med de lokala skolorna, och för att bjuda in dem på studiebesök på de olika företagen.
Parallellt med samarbetet i Kompetenssäkrad industri, jobbar VTT vidare för att bli en så bra arbetsgivare som möjligt för en grupp med ett nytt perspektiv på arbetslivet.
– Unga idag är ombytliga, de har 2-3 års framförhållning när de söker arbete. Vår utmaning är att få behålla dem betydligt längre än så och därför jobbar vi hela tiden för att bli ännu bättre på personalvård. Det borde finnas bra erfarenheter i företagsnätverket som kan hjälpa oss med det.
Hur ser du på branschvalidering av kompetens?
– Jag är positiv till det som finns, och funderar på att validera medarbetarna redan vid nyanställning. Då vet vi från första dagen vilken kompetens han eller hon har, och vad vi behöver gå in för att komplettera, avslutar Ulf Kristoffersson.