Plastex bästa tid är nu
Med en egen ambitiös satsning på kompetensinventering kan det tyckas överflödigt att delta i ESF-projektet Kompetenssäkrad industri. Men Plastex tar vara på möjligheten att hitta nya lösningar på företagets största utmaning. En resa som de kommer berätta mer om under halvåret som kommer.
Text Anne Hammarskjöld
– Vi kommer inte att vänta på nästa högkonjunktur, vi passar på att satsa nu. Vårt senaste strategimöte bekräftar att kompetenssäkring är vår enskilt största utmaning. Det behovet har inget med konjunkturen att göra, snarare får vi mer tid för utbildning på olika maskinlinjer nu när det finns tecken på att världsekonomin börjar mattas av, säger David Burén, vd på Plastex i Skellefteå, en vecka innan den första nätverksträffen inom ramen för ESF-projektet Kompetenssäkrad industri, KSI.
Med cirka 30 medarbetare är Plastex specialiserade på profiler i plast för användning i en lång rad olika branscher. Med huvudkontor och tillverkning i Skellefteå har företaget sedan starten för 40 år sedan byggt upp en kundbas i både Sverige och övriga Europa, och företagets export ökar för varje år.
Kompetensmatriser på plats
För Plastex är utbildning en självklar del av verksamheten och så har det varit länge. Sedan en tid gör företaget också en ambitiös satsning på kompetensmatriser, där man sitter ner med varje medarbetare och går igenom behovet av utbildning. Målet är att alla så snabbt som möjligt ska bli så självgående som möjligt, och ligga på lönenivå tre av företagets fyra möjliga.
David Burén ser Kompetenssäkrad industri som en värdefull möjlighet att organisera och utöka verktygslådan.
– Arbetet med kompetensmatriser har vi startat själva med inspiration från kollegor inom industrin. När vi nu jobbar med KSI är min förhoppning att vi får hjälp att komma vidare och bli mer effektiva i det vi redan gör. Bland annat hoppas vi förbättra vår redan ganska detaljerade utbildningsplan.
Ljus och lykta
Det finns flera skäl till att ett etablerat företag som Plastex har svårt att säkra behoven av kompetens och anställa personer med rätt profil för att bli maskinoperatörer.
– Vi har varit bortskämda med låg personalomsättning men i takt med att vi ökar omsättningen har vi ett behov av att rekrytera främst produktionspersonal. Idag är det svårt att hitta nya medarbetare, bland annat för att yngre inte är så intresserade av att söka sig till industrin även om vi nu ser fler sökande till det industritekniskaprogrammet på gymnasiet. En annan utmaning är synen på yrkeslivet där dagens unga gärna söker sig vidare efter 3-4 år.
– Det är en verklighet som både gör det svårt att bygga kompetens idag och samtidigt blicka framåt. Som det ser ut nu letar vi med ljus och lykta efter fler personer som vill bli morgondagens stjärnor hos oss.
Enorma kunskaper
Möjligheten att under KSI-arbetet validera medarbetarnas kompetens är intressant men än så länge något av en vit fläck på utbildningskartan.
– Jag ser fram emot att få veta mer om branschvalidering och om det är intressant för oss att jobba vidare med. Samtidigt ska sägas att idag har vi mer fokus på vårt eget system för att validera utbildning och kompetensutveckling.
David Burén ser också fram mot den första nätverksträffen och mötet med de andra lokala företagen.
– När vi sitter ner tillsammans kommer det finns enorma kunskaper samlade runt bordet. Jag tror att det blir ett värdefullt erfarenhetsutbyte som minskar risken att var och en försöker uppfinna hjulet på egen hand, avslutar han.