Svensk Industrivalidering

Validering och certifiering av underhållspersonal – säkerställer underhållskompetens på tre olika nivåer

Underhållskompetens behövs för att bibehålla och öka driftsäkerheten inom svensk industri. För att säkerställa denna kompetens har den europeiska federationen för underhåll, European Federation of National Maintenance Societies (EFNMS), formulerat kvalifikationskrav för underhållspersonal. Dessa krav är sammanställda i standarden SS-EN 15628 – Kvalificering av underhållspersonal.

EFNMS är huvudman för validerings- och certifieringssystemet och ansvarar för att kompetenskrav, kompetensbeskrivningar och genomförande motsvarar både europeiska riktlinjer samt branschens krav på validitet, kvalitet och förankring.

Tillsammans med experter inom området genomförs fortlöpande uppdatering och kontroll av validerings- och certifieringssystemets relevans, pålitlighet och effektivitet.

Svenskt Underhåll ansvarar för validerings- och certifieringstillfällen både på nationellt plan och på plats hos företag. Svenskt Underhåll arbetar med att fortlöpande säkerställa kvaliteten på underhållsutbildningar i Sverige.

Validering och certifiering av underhållstekniker (SeQF nivå 5 – 6)
Validering och certifiering av underhållsteknikers kvalifikationer sker med stöd av ett datoriserat valideringssystem samt praktiska övningar för att säkerställa kompetensen inom underhåll och driftsäkerhet.

Valideringssystemet är framtaget av ett europeiskt konsortium och har utvecklats för att kartlägga kunskaperna hos underhållstekniker. Detta för att ge dessa en målstyrd vidareutveckling inom de områden där de behöver ha tillräckliga kvalifikationer.

Svenskt Underhåll genomför certifiering av underhållstekniker årligen vid två tillfällen. Frågorna är baserade på de teoretiska kunskapskrav som fastställts av EFNMS.

Certifieringen kan ske med flera deltagare samtidigt, eftersom frågor och svar fördelas slumpmässigt till varje deltagare. Den genomförs normalt som en heldagstentamen.

Validering och certifiering av underhållsingenjörer och underhållsarbetsledare (SeQF nivå 6 – 7)
Validering och certifiering av underhållsingenjörer och underhållsarbetsledare kvalifikationer kommer att utvecklas under perioden år 2018-2021 i ett EU-finansierat projekt inom ramen för Erasmus+.

Validering och certifiering av underhållsledare (SeQF nivå 6 – 7)
Validering och certifiering av underhållsledares kvalifikationer sker i form av en skriftlig tentamen för att säkerställa kompetensen inom underhåll, driftsäkerhet och förvaltning av fysiska tillgångar.

En särskilt utvald grupp inom Svenskt Underhåll som representerar industri och högskola sätter samman tentamensuppgifterna. En representant från ett annat europeiskt lands riksorganisation kontrollerar svårighetsgraden på uppgifterna.

Tentamensuppgifterna är utformade så att vissa kräver beräkningar, andra kan vara av typen flervalsfrågor, vissa kräver uppräkningar av fakta, medan andra kräver beskrivningar.

Svenskt Underhåll genomför certifiering av underhållsledare vid två tillfällen årligen. Frågorna är baserade på de teoretiska kunskapskrav som fastställts av EFNMS.

För mer information, se www.svuh.se

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com