Svensk Industrivalidering
Ett godkänt resultat ger inte automatiskt ett jobb, men att kunna visa på rätt kompetenser är en stor fördel vid en rekrytering. Många företag frågar även framtida medarbetare om kompetensbevis, som ges efter validering med godkänt resultat, redan i ansökan.
Med en validering kan företaget få kunskap om vilken kompetens som finns. Det ger också ett underlag för tidseffektiv kompetensutveckling. Individen får ett bevis på sin kunskap och utbildningsanordnare vet att eleven fått med sig det som branschen efterfrågar.
Det finns inget som hindrar validering mot Industriteknik BAS, Automation BAS eller Underhåll BAS. Den branschspecifika valideringen för CNC Teknik2017 har ingen koppling till de branschgemensamma BAS-valideringarna, annat än att de görs i samma systemmiljö med en gemensam inloggning. Har du en gång skapat en användare i MZ-systemet för någon av de olika branschvalideringarna så gäller den även för de övriga. Valideringarna är helt separata, några ämnesrubriker kan dock vara lika.
En validering är ett bra komplement till ett gymnasiebetyg. Betyget visar vad du kan. Ett valideringsbevis visar att du har rätt kompetenser (förmåga att använda det du kan) för att jobba i modern tillverkningsindustri.
Om din skola är ett testcenter går det bra. Annars kan du enkelt hitta ditt närmsta testcenter.
Kontakta ditt närmsta testcenter. Du hittar våra testcenter här.
Valideringen tar en halv dag, ca 4 timmar inklusive kortare paus.
Testet i sig är tidsbegränsat med en viss tid per modul/område, det finns möjlighet att pausa mellan de olika modulerna. Vid särskilda omständigheter går provtiden att utökas.
Fråga ditt testcenter när du bokar så du vet vad som finns på plats och vad du med fördel ska ta med.
Det finns olika gränser i de olika modulerna.
Säkerhet 15/20, 75 %
Automatiska system 13/20, 65%
Produktionseffektivitet 10/15, 66,7%
Drift o övervakning 10/15, 66,7%
Underhåll automation 13/20, 65%
Om det visar sig att det finns brister upprättas en plan för hur dessa luckor kan täppas till. När det är gjort görs en ny validering enligt plan som testledaren redogör för.
Nej, omprov görs modul för modul, det som är klart behöver inte göras om.
Industriteknik BAS finns i dagsläget på svenska och engelska.
Inom ett par veckor efter valideringen kommer intyget med posten antingen till testledaren eller till validanten, beroende på vad som är överenskommet.
Du får inget betyg däremot får du ett kompetensbevis som beskriver vilka kompetenser du har.
Fråga ditt testcenter när du bokar så du vet vad som ingår och vad du med fördel kan ta med.
Kontakta ditt närmsta testcenter så kan de ge dig prisuppgifter. Hitta testcenter här.
Det finns olika scenarier. I vissa fall betalar individen själv, men oftast är det arbetsgivaren som står för kostnaden. Skolor erbjuder ibland sina elever en validering och vid arbetslöshet står arbetsförmedlingen för kostnaden.
Kontakta ditt närmsta testcenter för prisuppgifter. Hitta testcenter här.
Ett testcenter är en utbildningsanordnare eller ett företag som blivit ackrediterat och som utbildat särskilda testledare. Här finns våra testcenter.
En stor grupp representanter från både stora och små industriföretag har tillsammans arbetat fram vilka områden som är kritiska och gemensamma för kvalificerat modernt industriarbete. Kompetenser inom varje område har sedan noga definierats.
Det har utvecklats ett valideringstest med frågor som är uppbyggda på ett sådant sätt att svaren kan mäta kompetensen hos den som testas. Frågorna slumpas fram så det går heller inte att fuska.
Innehållet revideras vart tredje år. Då kommer det en ny version på befintliga valideringar. Vi tar också fram nya kritiska områden allt eftersom. Idag ingår Industriteknik BAS, Automation BAS och Underhåll BAS i det branschgemensamma baskonceptet. Vid sidan av dessa finns redan nu flera branschspecifika valideringar. Du hittar enklast de branschspecifika valideringarna via respektive branschsida.